Egipat uskoro otvara vrata najvećeg arheološkog muzeja na svetu 1Foto: AshyCatInc. / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons

Izgradnja Velikog egipatskog muzeja traje već dvadeset godina i samo što nije gotova. U pitanju je najveći arheološki muzej na svetu, koji se nalazi izvan Kaira na zapadnoj obali reke Nil – oko dva kilometara od piramida u Gizi, a koji će posetiocima svoja vrata otvoriti u 2023.

Ideja za muzej se javila 2003, kada je egipatska vlada organizovala konkurs za dizajniranje muzeja koji bi izgledao dovoljno impresivno kao izložbeni prostor za antičko kulturno blago ove zemlje. Na konkursu je pobedila arhitektonska kompanija Heneghan Peng Architects iz Dablina.


Kada bude završena, zgrada muzeja pokrivaće preko 5,2 miliona kvadratnih metara zemljišta. Procenjuje se da će pet miliona gostiju godišnje biti u prilici da vidi neke od 100.000 antikviteta u vlasništvu muzeju, koji datiraju od praistorije do grčkog i rimskog perioda. U okviru kolekcije se nalazi i oko 5.000 predmeta iz grobnice faraona Tutankamona, što će posebno obradovati ljude koji su fascinirani drevnom egipatskom civilizacijom.

Od kada je Tutankamonova grobnica otkrivena 1922. godine, blago koje se nalazi u njoj nije bilo izloženo za javnost, zbog čega će otvaranje Velikog egipatskog muzeja biti naročito značajan događaj za Egipćane, ali i sve druge ljude zainteresovane za arheologiju.

Treba napomenuti da u muzeju neće biti izloženi samo eksponati antičkog doba, već će prostor biti korišćen i za izložbe umetničkih dela iz drugih epoha. U okviru velikog kompleksa takođe postoji i biblioteka, edukativni centar i dečji muzej.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari