Ekskluzivna projekcija kontroverznog filma “Baltimor” o engleskoj bogatašici koja je bila najtraženija teroristkinja u Britaniji i Irskoj 1Foto. Printscreen YouTube

Kontroverzni film o poznatoj članici Irske republikanske armije (IRA), engleskoj aristokratkinji Rouz Dagdejl, “Baltimor”, biće prikazan sutra uveče, 13 marta od 20 sati u Kinoteci u Kosovskoj 11, u okviru Beogradskog irskog festivala.

Film “Baltimor”, dosad je prikazan samo na tri filmska festivala a ulazi u bioskope u Irskoj i Velikoj Britaniji 22. marta.

Beogradskoj publici će se u sredu predstaviti i producentkinja ovog filma Edvina Forkin koja će, nakon projekcije, razgovarati sa publikom i novinarima.

Razgovor će moderirati Miroljub Stojanović, filmski kritičar, publicista i urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije.

„Baltimor“ je psihološki triler zasnovan na istinitoj priči o oružanom napadu IRA-e na dvorac Razborou, iz kog je tada ukradeno 19 umetnićkih remek dela.

Iza te pljačke, s idejom da podrži IRA, stajala je Rouz Dagdejl, bogata engleska naslednica koja se, tokom studiranja na Oksfordu,
priključila pokretu levice i odbacila porodično nasleđe.

Rouz je, kao članica IRA-e, učestvovala u otmicama, terorističkim napadima, bombardovanju i pljačkama tokom sedamdesetih godina.

Film prate kritike, pa i vrlo glasne optužbe da prikazuje Dagdejl sa simpatijama i da glorifikuje terorizam.

Rouz Dagdejl danas živi u domu za stare osobe u Dablinu.
U tekstu koji je u nedelju, 10. marta, objavio londonski Guardian, dat je detaljan prikaz filma kao i kontroverze koje ga prate.

Nedavno je irski novinar Šon O`Driskol objavio knjigu o životu Rouz Dagdejl „Heiress, Rebel, Vigilante, Bomber“.

Evo ga i trejler filma Baltimor:

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari