Premijera opere Sergeja Prokofjeva „Zaljubljen u tri narandže“ održaće se 6. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, najavila je juče Uprava Beogradske opere. Režiju potpisuju gost iz Češke Jirži Mencl i upravnik NP Božidar Đurović. Orkestrom i horom dirigovaće gost iz Holandije David Poreslajn. Ova produkcija, kako se juče čulo, značajna je i po velikom broju mladih pevača – „sadašnjih i budućih operskih zvezda“ koji su dobili šansu da na 90. godišnjicu svetske premijere „Zaljubljenog u tri narandže“ sarađuju sa Menclom i Porselajnom.


– Ovo je luda opera. Fantastično je da je Prokofjev početkom 20. veka komponovao tako orkestarski zahtevno delo. Iako je Pučini tada još bio živ, u ovoj operi nema kasnoromantičarskih elemenata – arija i samostalnih deonica. Jedini izuzetak je duet princa i princeze. Uprkos njenoj težini, mi ovu operu izvodimo jako dobro – naglasio je na konferenciji za novinare dirigent Porselajn koji važi za eksperta za muziku 20. veka.

Porselajn kaže da se na ovoj produkciji „Zaljubljenog u tri narandže“ vredno i teško radilo, kao i da je zadovoljan kvalitetom solista, hora i posebno orkestra.

Jirži Mencl, čuveni češki filmski oskarovac, kojeg je beogradska publika već upoznala i kao pozorišnog reditelja u „Veselim ženama Vinzorskim“ ocenio je da je „režija opere Sergeja Prokofjeva daleko komplikovanija nego Šekspir, ne sama zato što on nije muzičar, nego i zbog toga što zahteva rad sa jako puno ljudi na sceni“. Mencl je pohvalio soliste, scenografa i kostimografa Geroslava Zarića i Marinu Medenicu. Naglasio je da mu je drago što ponovo radi u beogradskom NP, mada sada ima veću tremu, uprkos uspehu „Veselih žena Vinzorskih“.

– U drami reditelj je gospodar scene. U operi je podređen dirigentu koji me često ne pušta na scenu. Saradnja s Poselajnom je prijateljska, pomogao mi je da prestanem da se plašim Prokofjeva – rekao je Jirži Mencl.

Solisti, među kojima je veliki broj članova Operskog studija „Borislav Popović“, ukazali su na zahtevnost Prokofjevljeve muzike i jednodušno pohvali rad sa svetskim umetničkim autoritetima poput Mencla i Porselajna.

– Oba gosta doprinela su da dobijemo fantastičnu, inspirativnu i dinamičnu predstavu. To ne znači da ova produkcija ide u stratosferu eksperimenta, već se vraćamo tradiciji, jer je premijera „Zaljubljenog u tri narandže“ na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu pre 56 godina označila početak zlatnog doba Beogradske opere. Pozitivna i mlada energija ove produkcije obećava da će premijera biti eksplozivna i sočna – poručila je Katarina Jovanović, direktor Beogradske opere.

Podela

U prve tri predstave „Zaljubljenog u tri narandže“, na premijeri 6. aprila i reprizama 9. i 11. aprila trebalo bi da pevaju: Dragoljub Bajić (kralj Tref), Hon Li (Princ), Nataša Jović (Klariče), Nebojša Babić (Lenadar), Danilo Stošić (Trufaldino), Vladimir Andrić (Pantalone), Snežana Savičić – Sekulić (Nineta), Vuk Matić (Mag Čelio), Suzana Šuvaković – Savić (Fata Morgana), Ljubica Vraneš (Lineta), Marija Mitić (Nikoleta), Vuk Zekić (Farffarelo)…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari