Internet portal Totalscifionline.com objavio je listu „25 žena koje su prodrmale SF“ i na prvom mestu se našla Elen Ripli – glavna junakinja iz „Alien“ serijala, koju je igrala Sigurni Viver.

Serijal je započeo 1979, a prvobitno je uloga jedinog preživelog u susretu sa opakim tuđinom bila napisana za muškarca, da bi rukovodilac studija Foks, Alen Led džunior sugerisao promenu. Odlična gluma Sigurni Viver dovela je do toga da se u Holivudu počne drugačije da gleda na ženske akcione heroine koje su, kao Ripli, „pametne, nezavisne i seksi“. „Ripli je kao samuraj, ratnik. Jako mi je drago što nosim pravu odeću umesto nekakve suknjice. I drago mi je što ne moram da budem glamurozna… u toj ulozi ne morate da budete seks simbol“, rekla je svojevremeno Sigurni Viver o Elen Ripli.

Na drugom mestu ove liste je Bafi Samers („Bafi, ubica vampira“, glumi je Sara Mišel Gelar), što je izazvalo negodovanje mnogih SF fanova, pošto ovu seriju smatraju za fantastiku (pojavljuju se vampiri, vukodlaci, mumije…), dok je treća Starbak (nova „Galaktika: Svemirska krstarica“, glumi je Keti Sakof). FBI agent Dejna Skali, koju igra Džilijen Anderson iz „Dosijea X“, na četvrtom je mestu, dok se na desetom plasirala Mila Jovović kao Lilo iz „Petog elementa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari