ema stounFoto: EPA-EFE/NEIL HALL

U sezoni nagrada čini se da uz imena Kristofera Nolana i Kilijana Marfija najčešće ide i jedna žena – Ema Stoun.

Ema Stoun je za svoju ulogu u filmu „Jadna stvorenja“ Jorgosa Lantimosa već dobila Zlatni globus i BAFTA nagradu, a sada je postala i najveći favorit za Oskara.

Međutim, njen put do zvezda nije bio tako lak, iako je ona skoro pa oduvek znala da želi da se bavi glumom.

Kao beba toliko je plakala da je razvila oštećenja na glasovnim žicama a, kao malo veća devojčica, patila je od napada panike i anksioznosti.

Zbog toga je imala problema u društvenim situacijama, ali je išla na vokalne časove i sa 11 godina počela da glumi u pozorištu.

Bila je sigurna da je karijera čeka u Holivudu i zato je napravila prezentaciju u kojoj objašnjava roditeljima zašto bi trebalo da joj dopuste da se preseli u Los Anđeles.

Tamo se preselila sa majkom 2004. godine i, nakon puno neuspešnih audicija i par gostujućih uloga, pojavljuje se u ostvarenju „Kul momci“ 2007. godine.

Nakon toga, role u filmovima „Dobro došli u Zombilend“ i „Devojka na lošem glasu“ ističu je kao simpatičnu i često nespretnu devojku koja dobija uloge romantičnih interesa glavnih likova.

Tumačenje uloge u hvaljenom filmu „Služavke“ donosi joj audiciju za Gven Stejsi u „Spajdermenu“, a kasnije i odličnu sporednu ulogu u filmu „Čovek ptica“.

Tada je zaradila i prvu nominaciju za Oskara, što je stavlja na radar drugih reditelja, pre svih Dejmijena Šazela i Jorgosa Lantimosa.

Ema Stoun je pet puta nominovana za Oskara

Šazel joj ulogu u filmu „La La Lend“ daje na osnovu brodvejske role u adaptaciji čuvenog „Kabarea“ i tada Ema dobija Oskar za glavnu žensku ulogu u ovom voljenom filmu.

Taj trenutak je značajan jer se još uvek nije slegla prašina oko filma „Aloha“ i kontroverza sa „vajtvošingom“ likova, uključujući i onaj koji je Ema tumačila.

Ovaj film bio je opomena da čak ni ona nije nepogrešiva i da treba pažljivije da bira projekte, što joj je posle „La La Lenda“ išlo nekako bez problema.

Na filmu „Miljenica“ prvi put sarađuje sa Jorgosom Lantimosom, sa kojim radi i na kratkom filmu „Bleat“ i, najvažnije, na ostvarenju „Jadna stvorenja“.

To nas vraća u sadašnjost, gde je dobila skoro sve moguće nagrade za ulogu u ovom filmu i neće biti nikakvo iznenađenje ako pokupi još jednog Oskara u martu.

Ema Stoun će sa njim raditi na barem još jednom filmu, „Kinds of Kindness“, a u međuvremenu se sa svojim suprugom bavi i produciranjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari