bafta nolanFoto: i-Images / Eyevine / Profimedia

BAFTA nagrade dodeljene su sinoć u Londonu po sedamdeset sedmi put i Openhajmer je sa pravom bio favorit.

Biografski spektakl o ocu atomske bombe dobio je 7 BAFTA nagrada, uključujući i glavno priznanje – najbolji film, piše RTS.

Pre dvadesetak godina dodela Bafti nije bila ni približno prestižna kao što je to danas. U međuvremenu, ta nagrada je prerasla u neku vrstu generalne probe pred dodelu Oskara.

Zato ne čudi što je ceremonija u Kraljevskom festivalskom holu na južnoj obali Temze svake godine sve glamuroznija uz neizostavno prisustvo holivudske elite.

Domaćin dodele Bafti je ove godine prvi put bio škotski glumac Dejvid Tenant, proslavljen kao, u Britaniji, najomiljeniji doktor Hu svih vremena.

Za razliku od komičara poput Rikija Džervejza, koji, kao domaćin dodele Zlatnih globusa, svojevremeno nije nimalo štedeo holivudsku elitu, Tenant se držao klasičnog voditeljskog stila uz poneku bezazlenu šalu.

Jedina prodorna šala Dejvida Tenanta odnosila se na film Barbi, koji je, uprkos rekordnoj zaradi na bioskopskim blagajnama, i činjenici da su na ceremoniju u London došli kako rediteljka Greta Gervig, tako i zvezde Margo Robi i Rajan Gosling, ostao praznih ruku.

Očekivano, najveći broj Bafti našao se u rukama drugog dela filmskog fenomena Barbenhajmer.

Filmska biografija nuklearnog fizičara Džeja Roberta Openhajmera, koga mnogi smatraju ocem atomske bombe, odnela je čak sedam nagrada Britanske fimske akademije.

Osim za najbolji film, Openhajmer je doneo Baftu britanskom reditelju Kristoferu Nolanu, kao i njegovom omiljenom glumačkom saradniku Ircu Kilijanu Marfiju, tumaču naslovne uloge.

Time Marfiju, ali i laureatu za sporednu mušku ulogu Roberu Dauniju Džunioru, vrtoglavo rastu šanse da postanu dobitnici ovogodišnjih Oskara u istim kategorijama.

Bafta za najbolju originalnu filmsku muziku našla se u rukama švedske kompozitorske zvezde u usponu Ludviga Joransona, koji je insistirao na violini kao instrumentu, koji, po njemu, najbolje dočarava priču o razvoju atomskog oružja.

Joranson se već dokazao kao kompozitor Diznijeve naučno-fantastične serije Mandalorijanac i mega-hita Crni panter: Vakanda zauvek.

Najzad, Baftama su nagrađeni i direktor fotografije Openhajmera, Holanđanin Hojte van Hojtema, koji je sa Nolanom sarađivao na svim projektima od 2014. godine, kao i američka montažerka Dženifer Lame, poznata kako po saradnji sa Nolanom, tako i radu sa američkim rediteljem Noom Baumbahom.

BAFTA nagrade dodeljene su 77. put

Najnovije filmsko ostvarenje grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa Jadna stvorenja odnelo je čak pet Bafti.

Za najbolju glavnu žensku ulogu nagrađena je Amerikanka Ema Stoun, koja je i koproducent filma.

Bafte su odneli i veteranka holivudske kostimografije Holi Vadington, kao i brojna ekipa, zadužena za zahtevnu šminku protagonista ovog izuzetno stilski zahtevnog filma.

Za nesvakidašnju inovativnu scenografiju Lantimosovog filma nagrađeni su Džejms Prajs i Šona Hit, koji su svoj rad opisali kao „fantazmagoričan, pun avanture i nadrealan“.

Jadna stvorenja iz Londona nose i Baftu za specijalne efekte za koje je bila zadužena ekipa, predvođena Balašem Hofmanom.

Britansko-poljska koprodukcija Zona interesa reditelja Džonatana Glejzera uspela je da osvoji Baftu kako za najbolji britanski film, tako iza najbolji film na stranom jeziku.

Ova priča o nacističkom komandantu Aušvica Rudolfu Hesu, koji gradi porodičnu idilu pored koncentracionog logora, nagrađena je i za zvuk.

Bafta za sporednu žensku ulogu dodeljena je Devajn Džoj Randolf, za ulogu u filmu Bartonova akademija. Time je ona ojačala svoju poziciju favorita za Oskara u istoj kategoriji.

Najzad, za najbolji dokumentarni film proglašeno je ostvarenje Dvadeset dana u Mariupolju ukrajinskog novinara Mstislava Černova, koji je već osvojio Pulicerovu nagradu.

Bez priznanja ostali su ne samo Barbi, već i filmska biografija o Leonardu Bernstajnu Maestro, koja je veliki projekat Bredlija Kupera, kao i Saltburn, satirična drama o britanskom klasnom društvu, koja već uživa kultni status među britanskom publikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari