dušan đukarić

Posle petogodišnje pauze u Galeriji Singidunum od 14. avgusta ponovo će biti izloženi akvareli Dušan Đukarića, jednog od najuspešnijih srpskih akvarelista. Naziv postavke sa njegovim novim radovima je “Akvarel i tri tačke”, a u Singidunumu kažu da je “retka prilika da radove ovog umetnika koji sve više izlaže u regionu i inostranstvu i koji osvaja sve više značajnih strukovnih nagrada na kolektivnim izložbama publika vidi na jednom mestu u Beogradu”.

“Na ovoj postavci publika, kolege i stručna javnost će uživati u vrhunskim akvarelima različitih formata, nastalih u poslednjih nekoliko godina na temu najlepših evropskih gradova: Beograd, Venecija, Prag, Pariz… NJegovi radovi odišu posebnom atmosferom, bilo da je predstavljen kišni ili sunčani dan. Žanr scene, automobili u pokretu, kočija, motocikli, čamci koji se ljuljuškaju na talasima, duvači stakla, ljudi koji promiču poznatim i nepoznatim ulicama… na njegovim slikama odašilju neku čarobnu energiju uhvaćenog trenutka. Savršena tehnička izvedba, prozračnost i prozirnost, izvanredno komponovani tonaliteti i karakteristični kolorit, lirska poetika i snena seta koja isijava iz njegovih radova su zaštitni znak celog Dušanovog opusa, koji ga svrstavaju u sam vrh srpske savremene likovne scene”, poručuju iz Singidunuma, gde će izložba “Akvarel i tri tačke” trajati do kraja avgusta.

dušan đukarić

Dušan Đukarić (1971), rodom je iz Teslića, a živi i radi u Beogradu, putuje, slika, predstavlja svoje radove u svetu kao cenjeni majstor akvarela.

Studirao je Akademiju umetnosti u Beogradu.

Član je Ulupudsa, sa statusom samostalnog umetnika.

Osim u Srbiji, imao je značajne samostalne i grupne izložbe u Švajcarskoj, Francuskoj, Kini, Italiji, Španiji, Velikoj Britaniji, Tajvanu…

Više puta u Turskoj je na Internacionalnom takmičenju akvarelista ocenjivao radove učesnika.

Dobitnik je brojnih nagrada, a njegovi radovi su odabrani i predstavljeni u velikom broju kataloga u Međunarodnoj akvarel asocijaciji.

Dugo se bavio crkvenom umetnošću pre nego što se opredelio akvarel i u akvarelu, kako kaže najtežu tehniku – tehniku atmosfere.

Slika u duhu “engleske škole” akvarela.

dušan đukarić

“Akvarel je umetnost strategije, unapred zamišljenog cilja. Umetnost nastaje onog momenta kada zanat postane oruđe, sredstvo duha.
Celo majstorstvo slikanja akvarela može se definisati u jednom, da kontrolišete slučajnost, da znate krajni rezultat. To je akvarel! I tu nastaje ono najlepše u umetnosti, ono što ne možemo ni dokučiti, a ni objasniti. To je tajna!“, poručuje Dušan Đukarić sa svog zvaničnog sajta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari