Ep o visokom društvu Dalekog istoka 1

U beogradskom SKC-u večeras će se održati 54. Lagunin književni klub koji će biti posvećen satiričnoj romantičnoj komediji „Suludo bogati Azijati“ – romanu prvencu Kevina Kvana, američkog pisca singapurskog porekla, kog je Tajms magazin 2018. proglasio jednim od 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Iako naslov romana uglavnom obećava letnji literarni provod, reč je o delu napisanom besprekornim stilom britanskih klasika, koje ima dublju društvenu i rasnu potku, opisujući ne samo ultra bogati svet Dalekog istoka, nego i njegovu sliku u ogledalu Zapada. O ovom romanu, koji je širom sveta prodat u više od dva miliona primeraka i doživeo i filmsku verziju, večeras će govoriti: njegov prevodilac Dijana Radinović, Milan Nikolić, glavni urednik magazina Esquire, i Nevena Milojević, urednik u izdavačkoj kući Laguna, koja je „Suludo bogate Azijate“ objavila početkom aprila ove godine.

Kven je svoj prvi roman, koji je odmah preveden na 12 jezika, objavio 2013. i bio je izvršni producent njegove filmske verzije koja se pojavila pre godinu dana. Holivudskim medijima to je bilo dovoljno da ga odmah svrstaju u prvih pet vodećih holivudskih autora. Između prve knjige i filma napisao je još dve dela iz trilogije o visokom azijskom društvu – „Bogata kineska devojka“ i „Problemi bogatih“. Prema njegovim rečima, „Suludo bogati Azijati“ nastali su iz sećanja na detinjstvo u Singapuru, ostrvskom gradu-državi u jugoistočnoj Aziji, koje je ponovo proživeo sa ocem kog je negovao dok je bolovao od raka. Želeo je da „javnosti u Severnoj Americi predstavi savremenu Aziju“.

Ovaj višegeneracijski ep o kineskom klanu Jangovih, Čenovih i Šangovih ispričan je iz perspektive pet glavnih likova: Rejčel Ču, Nikolasa Janga, Elinor Jang, Astrid LJang i Edison Čeng. Rejčel Ču je profesor ekonomije u NJujorku, odrasla je sa samohranom majkom i vodi život tipičan za američku srednju klasu. Zaplet počinje kad sa svojim momkom Nikolasom Jangom, skromnim profesorom iz NJujorka, ode u Singapur da upozna njegovu porodicu, ne znajući da je on jedini naslednik velikog porodičnog bogatstva.

Pisac azijske aristokratije

Kevin Kvan rodio se pre 46 godina kao najmlađe od troje dece u uglednoj kineskoj porodici u Singapuru. NJegov pradeda bio je osnivač najstarije banke u Singapuru, deda po ocu prvi tamošnji oftalmolog školovan na Zapadu sa odlikovanjem engleske kraljice, a deda po majci osnivač singapurske Metodističke crkve. Kvan je imao 11 godina kad su se njegovi roditelji – inženjer i pijanistkinja preselili u SAD, gde je nastavio da se školuje u Teksasu i NJujorku. Posle studija dizajna i fotografije, jedno vreme radio je u Intervju magazinu Endija Vorhola, da bi potom otvorio sopstveni kreativni studio koji je sarađivao i sa svetskim zvezdama kalibra Elizabete Tejlor, kao i NJujork tajmsom, Muzejem moderne umetnosti u NJujorku, Rokfeler fondacijom… Živi na Menhetnu i sanja da se preseli u Italiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari