Epidemija odložila "Mokranjčeve dane" 1Radovi u domu kulture Foto: Dom kulture Negotin

U negotinskom Domu kulture u toku je realizacija projekata za koje je Ministarstvo kulture i informisanja na republičkom konkursu „Gradovi u fokusu“ opredelilo pet miliona dinara.

Njihovim završetkom, kako navodi direktorka ove ustanove kulture Jovanka Stefanović-Stanojević, Dom kulture „Stevan Mokranjac“ obezbediće daleko bolje uslove za nastupe mnogih izvođača.

-Od početka rada Doma kulture, svim mogućim izazovima je odolevao brodski pod i, naravno, posle dve i po decenije, logično je da je podlegao, kako zubu vremena, tako i čestim traumama, kojima je bio izložen, jer ne treba smetnuti s uma da su se na našem izvođačkom podijumu predstavile na hiljade kako amaterskih tako i profesionalnih družina. Tako će biti i ubuduće, a uslovi za nastupe biće daleko bolji na prostoru od oko 250 kvadratnih metara kolika je površina lepe i prostrane scene sa neophodnim rekvizitima. Po postavljanju novog poda, u okviru aktuelnog projekta „Gradovi u fokusu“ uslediće i izrada akustične školjke koja će obezbediti dodatni kvalitet u već akustičnoj sali. Kada ovi poslovi budu završeni u Negotinu će moći da gostuju svi oni koji imaju programe za izvođenje u mnogo zahtevnijim tehničkim uslovima u odnosu na dosadašnje – kaže Stefanović-Stanojević.

Odgovorni u Domu kulture očekuju i da će po uređenju, scena biti i novi izazov za lokalne izvođače, kojih je mnogo. Jer podsećanja radi prošle je godine u negotinskom Domu kulture bilo realizovano oko 230 programa, što praktično znači da su scena i galerije naizmenično bili u funkciji skoro pa po dinamici od jednog i po dana, što je bilans vredan svake pažnje. Oba projekta je trebalo da budu završena do početka ovogodišnjih, inače 55. Mokranjčevih dana, koji su kako navodi naša sagovornica, zbog korone, nažalost, odloženi za period sa povoljnijom epidemiološkom situacijom.

– Mi tradicionalno završne radnje oko potvrđivanja i finalizacije programa, učesnika, gostiju, njihovog smeštaja i pratećih materijala privodimo kraju mesec dana uoči festivala i upravo smo morali da znamo na čemu smo jer nam septembar neumitno dolazi. Svoje mišljenje nam je dala, pre svih struka, a to je Zavod za javno zdravlje „Timok“ Zaječar. U njihovom mišljenju je navedeno: „Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju na teritoriji grada Negotina, koju na osnovu broja obolelih, pregledanih, hospitalizovanih i laboratorijski potvrđenih slučajeva Kovid infekcije, možemo oceniti kao nepovoljnu, mišljenja smo da ovakav skup predstavlja rizik po zdravlje svih, te da ga treba odložiti za period sa povoljnijom epidemiološkom situacijom. Ovakvoj proceni i mišljenju doprinosi i činjenica da priroda nekih nastupa – solo i horsko pevanje, isključuje mogućnost nošenja maske, koja u ovoj fazi epidemije predstavlja glavnu protivepidemijsku meru“. Štab za vanredne situacije za teritoriju Opštine Negotin dao je preporuku da se ispoštuje stručno mišljenje ZZJZ „Timok“ Zaječar te da se 55. Festival u Negotinu planirani od 12-18. septembra ove godine, odloži za period sa povoljnijom epidemiološkom situacijom – kaže Jovanka Stefanović Stanojević.

Epidemija nije odložila tradicionalnu likovnu koloniju Eho muzike

Likovna kolonija Eho muzike kao sastavni deo aktivnosti Doma kulture u Negotinu u godini korone organizovana je u posebnim uslovima, kažu u ovoj ustanovi kulture. Vodeći računa pre svega o bezbednosti, opredelili su se da u radu ovogodišnje kolonije učestvuju domaći umetnici.

-Javnost zna da imamo jednu sjajnu i kredibilnu slikarsku elitu, ovde u Negotinu. Kako bismo izbegli dolaske sa strane iz, pre svega, razloga zdravstvene bezbednosti, ponudili smo našim Krajincima da u svojim ateljeima iznedre po jedno umetničko delo. Mi smo kao organizatori obezbedili slikarska platna i boje. Skromno je to, priznajem, ali u datim okolnostima jedino moguće. Ideju je prihvatilo desetak negotinskih umetnika, a Dom kulture će njihova dela opremiti za izložbu „Eho muzike“, koja je tradicionalno vezana za Festival. Predstavićemo je javnosti i tim pre biće zanimljivo videti na delu kreativnost naših umetnika u ovim uslovima u godini korone, koja nam je u vreme vanrednog stanja, tokom marta i aprila, uskratila zadovoljstvo da priredimo već tradicionalnu izložbu dela negotinskih slikara – rekla nam je Jovanka Stefanović Stanojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari