Novi film ruskog reditelja Nikite Mihalkova „Varljivo sunce 2 – Egzodus“ prikazan je juče na Kustendorfu. U pitanju je nastavak njegovog najpoznatijeg ostvarenja „Varljivo sunce“ iz 1994. godine, koje je osvojilo nagradu Američke filmske akademije – Oskar za najbolji strani film i Veliku nagradu žirija na 47. Kanskom filmskom festivalu. Šesnaest godina kasnije nastavlja se epska priča o generalu Kotovu, njegovoj porodici i prijateljima.

Po sinopsisu, general Kotov na početku Drugog svetskog rata beži iz logora i nalazeći slobodu među drugovima iz kaznenog bataljona, bori se protiv nemačke invazije, verujući da mu je porodica stradala. Međutim njegova žena Marusja i ćerka Nađa su žive, ali se njihov život dramatično promenio. Nađa putuje po ratom razorenoj zemlji i traži oca, ali Kotova traži i njegov stari neprijatelj, major Arsentijev, koji je dobio naređenje od Staljina da pronađe nestalog generala.

Četvrti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, čiji je osnivač proslavljeni reditelj Emir Kusturica, biće završen danas u Drvengradu, na Mokroj gori, dodelom nagrada Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje najboljim ostvarenjima.

U takmičarskom programu ove godine učestvuje 20 filmova studenata i mladih reditelja iz 13 zemalja: Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, Rusije, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske. O najboljim ostvarenjima odlučuje međunarodni žiri, koji čine Vensan Maraval (producent i jedan od osnivača kompanije „Wild Bunc“), Ričard Brik (producent i profesor na Univerzitetu Kolumbija) i prof. dr Iva Draškić Vićanović.

Prvi put biće dodeljena nagrada „Vilko Filač“ za najbolju kameru, a dobitnika će izabrati žiri u sastavu: francuski kamerman i član Udruženja francuskih direktora fotografije Mišel Amatju i poznati srpski filmski montažer i dizajner zvuka Svetolik Mića Zajc.

Najveću pažnju posetilaca izazvao je dolazak Mihalkova i Bernala, koji su juče i danas održali radionice za studente i mlade reditelje. Poslednjeg dana festivala na programu je restaurirana kopija čuvenog filma Federika Felinija „Rim“ (Roma), nakon čega će Kusturica pokušati da rekonstruiše predavanje o ovom filmu, koje mu je pre više godina na Akademiji dramskih umetnosti u Pragu (FAMU) održao njegov profesor Otokar Vavra, koji je takođe trebalo da dođe na Kustendorf ali je iz zdravstvenih razloga bio sprečen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari