Etnološka, antropološka i kulturološka baza građana Srbije: Proslavljen Dan Etnografskog muzeja 1Foto: Etnografski muzej/Promo

Sinoć je u prepunom Etnografskom muzeju proslavljen Dan muzeja i 122 godina postojanja jedne od najvažnijih insitucija kulture u Srbiji.

Program za više od 200 zvanica otvorio je dečiji hor OŠ „Kralj Petar Prvi“ izvođenjem himne „Bože pravde“, nakon kojeg su nastupili naš najbolji džez pijanista Vasil Hadžimanov i džez i operska pevačica Marta Hadžimanov, koji su svojim pesmama potpuno oduševili sve prisutne, dok je modni etno performans modnog filozofa Filipa Maksimovića pozitivno šokirao publiku, povezujući narodnu nošnju sa nošnjama drugih kultura u jednu futurističku modnu kreaciju.

Etnološka, antropološka i kulturološka baza građana Srbije: Proslavljen Dan Etnografskog muzeja 2
Foto: Etnografski muzej/Promo

„Ovaj državotvorno orijentisan muzej duhovno i simbolički čini etnološku, antropološku i kulturološku bazu svih građana Srbije i svih onih koji se tako osećaju“, rekao je Marko Krstić, direktor Etnografskog muzeja. „Etnografski muzej treba da bude živ, interaktivan, atraktivan i moderan, sa posebnim akcentom na rekodiranju tradicije i jednog novog prustupa u komunikaciji sa mladima“.

Otvarajući izložbu „Čitanje boja“ koja je specijalno pripremljena za Dan muzeja, ministarka kulture g-đa Maja Gojković, istakla je da su obeležavanje 122 godine duge postojanosti muzeja i značajna izložba Čitanje boja, još jedna potvrda da je ovo jedna od najvažnijih ustanova kulture u našoj zemlji. „Vremenom, Etnografski muzej postao je ne samo čuvar jedinstvene kulturne baštine, već i jedan od njenih simbola. Građa o kojoj se muzej stara, odnosi se na tradiciju, sećanja, običaje i mitove, koji su svi zajedno temelj nacionalnog i kulturnog identiteta“, dodala je ministarka, ističući da Etnografski muzej pruža jedan od najlepših „pogleda u prošlost“.

Etnološka, antropološka i kulturološka baza građana Srbije: Proslavljen Dan Etnografskog muzeja 3
Foto: Etnografski muzej/Promo

“Izložba Čitanje boja daje kulturno-istorijski osvrt na značaj boja u srpskom tradicionalnom društvu, ukazujući istovemeno na suštinski značajnu ekološku perspektivu. Nadamo se da ćemo ovim putem podstaći eksperimente i radionice za prirodno bojenje prediva“, rekla je Marina Cvetković, autorka izložbe.

Čitanje boja prva je izložba u Srbiji koja se gleda kroz naočare u boji, što posetiocima pruža drugačiji i potpun vizuelni doživljaj postavke, a tokom trajanja izložbe biće organizovana autorska vođenja uz prateći program.

Prvih sto posetilaca ulaznicu za ovu jedinstvenu izložbu može da dobije u zamenu za tekstilni materijal koji će biti namenjen za reciklažu. Etnografski muzej ovim kreativnim, inovativnim i odgovornim rešenjem, želi da podstakne širenje ekološke svesti kao najvažnijeg pitanja 21. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari