Evrovizija: Tri favorita iz „Velike petorke“ 1Foto: Shutterstock/rarrarorro

Poznato je ko su prvih deset finalista „Evrosonga“, a u polufinalu u četvrtak saznaćemo i imena drugih deset. Redakcija DW za kulturu procenjuje ko su neki od favorita za pobedu u finalu u subotu 14. maja.

Iako organizatori Pesme Evrovizije ne žele da to bude događaj koji ima veze sa politikom, to nekako svake godine ispadne tako. S obzirom na rat i globalnu solidarnost sa Ukrajinom, ne iznenađujuće što predstavnici te zemlje nailaze na simpatije iz čitave Evrope i što je Kaluš orkestra sa pesmom „Stefanija“ ubedljivi favorit za pobedu. To se videlo i prilikom njihovog nastupa u prvoj polufinalnoj večeri.

Ali među favoritima su ove godine i bar tri predstavnika takozvane „Velike petorke“. To su, naime, zemlje koje izdvajaju najviše novca za Pesmu Evrovizije. Nemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija i Španija nastupaju direktno u finalu i ne moraju da se kvalifikuju kroz polufinalna takmičenja.

Ipak, predstavnici tih zemalja često ne završe takmičenje među prvih deset, a poslednjih godina su Velika Britanija, Nemačka i Španija imale veoma loše plasmane. Ove godine, međutim, čak tri predstavnika „Velike petorke“ imaju dobre šanse da se plasiraju među prvih pet.

Vatra, svemir i ljubav

Vreli nastup pevačice Šanel iz Španije pravi je vatromet plesa i latino ritmova. Ime pesme „SloMo“ (eng. slow motion – usporeni snimak) zato je pomalo čudan, ali se u svakom slučaju očekuje da ona veoma dobro prođe kod publike.

Sem Rajder je već TikTok zvezda u Velikoj Britaniji i odmah je opčinio ESC-zajednicu. Njegova pesma „Space Man“, svojevrsni je omaž velikim pevačima kao što su Fredi Merkjuri ili Elton Džon. Iz Engleske tako posle dugo vremena stiže pesma koja se, prema prognozama, trenutno takmiči sa Italijom za drugo mesto.

Italija se predstavlja duetom „Brividi“ u kojem nastupaju Mahmud i Blanko. Njihova pesma je snažna ljubavna balada koja govori o kraju istopolne veze i nemogućnosti da se priča o sopstvenim osećanjima. Mahmud je već nastupao na Evroviziji i to u Tel Avivu 2019, kada je završio kao drugi, odmah iza Holanđanina Dankana Lorensa.

Mogućnost da „odbrane titulu“ uzbuđuje Italijane. Njihov rok bend „Maneskin“, pobednik prošlogodišnje Evrovizije, u međuvremenu je ostvario uspeh širom sveta.

Malik iz Nemačke: Solidan i veseo

Nemačka je u trku poslala 24-godišnjeg Amerikanca nemačkog porekla Malika Harisa. Scena na kojoj nastupa podseća na udoban dnevni boravak. On pesmu „Rockstars“ peva okružen svojim instrumentima, a posebno je ubedljiv u delu pesme u kojem repuje.

Nakon dosadašnjih proba u Torinu i reakcija posmatrača, može se reći da bar nije kandidat za poslednje mesto. Malik je raspoložen, na konferenciji za novinare rekao je da se u Torinu dobro oseća i da Pesmu Evrovizije uopšte ne doživljava kao takmičenje, već više kao školsku ekskurziju.

Izvor: DW


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari