Exit odbio zahtev pobednika Evrovizije Kaluš orkestra da sa festivala izbaci rusku zvezdu 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Exit, koji je organizator Sea dance festivala, odbio je poziv ukrajinskog sastava Kaluš orkestra da iz ovogodišnje postavke izvođača izbaci zvezdu elektronske scene Ruskinju Ninu Kravic.

Kako je naveo Exit, u ovoj organizaciji osuđuju invaziju na Ukrajinu.

„Misija Sea dance festivala, kao i svih Exit događaja, oduvek je bila promocija mira, jedinstva, ljubavi, multikulturalnosti i saradnje. Zbog nemile prošlosti koju, nažalost, dele jugoslovenski narodi, vrlo dobro znamo šta sve sa sobom nose ratovi, i da u njima uvek najviše ispaštaju nedužni ljudi. Snažno saosećamo sa svim žrtvama rata u Ukrajini, ali otkazivanje nastupa bilo kog izvođača isključivo na osnovu nacionalnosti, rase ili vere suprotno je vrednostima koju zagovara sea dance festival“, ističu organizatori.

Kaluš orkestra su na zvaničnom Instagram profilu pozvali fanove da podrže „čišćenje scene“, a od Sea dance očekuju otkazivanje nastupa izvođača iz Rusije, jasno aludirajući na Ninu Kravic.

„Smatramo da je svaki napad na živote nedužnih ljudi opstruira napredak celog čovečanstva i da vojnoj agresiji nije mesto u modernom civilizovanom društvu. Takođe, osuđujemo i licemerje dela zapadne javnosti koja kao da je tek sada shvatila da je rat užasna stvar, dok je ćutala kada su brojni ratovi širom sveta pokretani u njihovo ime“, navode organizatori.

Takođe su dodali i da nije bilo tako davno kada su i Srbiju bombardovale neke od najmoćnijih zemalja sveta, dok su civilne žrtve, uključujući i decu, nazivane „kolateralnom štetom“.

Namera organizatora bila je, kako kažu, da ugoste ukrajinski Kaluš orkestra, jer su hteli da podrže ukrajinske umetnike u teškom trenutku za tu zemlju.

„S druge strane, smatramo da je diskriminacija bilo kog čoveka i umetnika zbog njegove nacionalnosti, rase ili vere u potpunosti neprihvatljiva i da otkazivanje nastupa izvođača samo zbog toga što dolazi iz određene zemlje nije put za postizanje mira, već upravo suprotno tome – put ka daljim podelama, eskalaciji mržnje i produbljivanju sukoba. Nina Kravic je dugogodišnja saradnica naših festivala i poznato nam je da njen stav nije na strani rata i patnje, već na strani mira, što je više puta javno objavila“, zaključili su u Exit organizaciji.

Podsetimo da je Kaluš orkestra, pobednik ovogodišnje Evrovizije, trebalo da nastupi i na ovogodišnjem Exitu na Petrovaradinskoj tvrđavi, ali se to nije dogodilo iz, kako je tada saopšteno, nepredviđenih okolnosti.

Izvor: Portal 021

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari