FCS apeluje da Vlada formira fond za pomoć slobodnim umetnicima 1Foto: Filmski centar Srbije/logo

Filmski centar Srbije (FCS) apelovao je danas da Vlada Srbije formira fond solidarnosti za pomoć slobodnim audiovizuelnim umetnicima koji čine značajan deo kreativne industrije države, a zbog pandemije korona virusa ne mogu da rade.

FCS je naveo da su slobodni umetnici kojima je potrebna pomoć glumci koji nisu u stalnom radnom odnosu u nekom od pozorišta, ali i kompozitori, scenaristi, reditelji, snimatelji i mnogi drugi radnici srodnih zanimanja poput scenografa, kostimografa, prevodilaca, statista.

„U ovom trenutku su otkazana sva snimanja filmova, serija, reklama, statiranja, pozorišne predstave, javni nastupi i slično, a mnogobrojnim autorima i interpretatorima to su jedini izvori prihoda“, navedeno je u saopštenju.

Iz FCS su naveli da se mnogi slobodni umetnici doprineli naglom razvoju audiovizuelnog sektora u Srbiji prethodnih godina, a sada se nalaze u teškoj situaciji, bez ikakvih sigurnih sredstava za osnovne potrebe, za životne namirnice i za lekove u ovom periodu.

Zbog toga FCS smatra da Vlada Srbije treba da posmatra slobodne umetnike ne samo kao ravnopravne privatne privredne subjekte koji trpe posledice situacije u vezi sa pandemijom korona virusa, i na koje će se odnositi sve najavljene subvencije, povlastice i druga davanja.

Dodali su i da Vlada treba da ima u vidu i da je taj sektor posebno pogođen pandemijom, te da će i nakon ukidanja vanrednog stanja ovom sektoru biti potrebno i najviše vremena da počne da ostvaruje prihod.

Podseća se i da je FCS već dva puta obratio Vladi Srbije za pomoć i to odmah, po početku krize, kada je tražio pomoć za one koji su koji su prvi pogođeni merama Vlade, distributerima i prikazivačima kinematografskih dela, predloživši mere poput odlaganja plaćanja doprinosa za zaposlene, taksa, oslobađanja PDV-a.

Potom je zamolio i razmatranje pružanja pomoći ugroženim sektorima audiovizuelne industrije, koji su značajno doprineli učešću u BDP-u zemlje, a to su rental kompanije, producentske kuće, kao i srodne delatnosti poput filmskih i TV studija, scenografskih i kostimografskih radionica, postprodukcionog sektora i drugih koji imaju oko 5.000 zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari