FCS: Srpski filmovi na SFF 1Foto: Sarajevo film (arhiva)

Filmski centar Srbije saopštio je danas da će se srpska kinematografija predstaviti na ovogodišnjem „Sarajevo film festivalu“ u glavnom takmičarskom programu i kroz manjinske koprodukcije, dokumentarce, a biće i u takmičarskom programu studentskog filma.

U glavnom takmičarskom programu fokusiranom na dugometražni igrani film za festivalska odličja nadmetaće se „Teret“ Ognjena Glavonića, „Banditi u potrazi za mamom“, celovečernji igrani debi scenariste i reditelja Koste Ristića imaće specijalnu projekciju u sklopu programa studentskog filma, dok će film „Zlogonje“ Raška Miljkovića biti prikazan u Dečjem programu festivala.

Tu su i dve srpske manjinske koprodukcije – film „Granice, kiše“ Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića, koprodukcija Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Švedske i Velike Britanije, i „Sam samcat“ Bobe Jelčića, koprodukcija Hrvatske, Holandije, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovina.

Kada je o dokumentarnom filmu reč, u takmičarskom programu ove godine nadmetaće se dva dugometražna ostvarenja iz Srbije – „Okupirani bioskop“ Senke Domanović i „4 godine u 10 minuta“ Mladena Kovačevića.

U takmičarskom programu studentskog filma učestvovaće „Najtopliji dan leta“ Maše Šarović i „Jedini“ Nikole Polića, a u programu kratkih filmova za nagrade boriće se i kraki animirani film „Neputovanja“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka.

U programu Specijalnih projekcija biće prikazan kratkometražni dokumentarni film „Nešto u vodi“ reditelja Petera Radović, a u okviru celine Suočavanje sa prošlošću višestruko nagrađivana „Druga strana svega“ Mile Turajlić.

Pretpremijere donose projekciju prvih epizoda serije „Jutro će promeniti sve“, koju su režirali Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, čije će prikazivanje uskoro početi na Radio televiziji Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari