Fenomenologija pesme "Koktel ljubavi" na Evrobasketu: Ko je izabrao numeru Nedeljka Bajića Baje da prati nastupe srpskih košarkaša? 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

„Ko god da je odabrao numeru ‘Koktel ljubavi’ kultnog umetnika Nedeljka Bajića Baje, da prati nastupe srpskih košarkaša na evropskom prvenstvu, zaslužio je bar da jednog dana bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana. Stručnom analizom teksta Bajinog vanvremenskog hita možemo da zaključimo kako ovaj vrhunski vokalni solista peva o ljubavnom koktelu to jest emotivnoj TROJCI u kojoj bi ubrzo mogli da se nađu on, njegova devojka i devojka koja sedi sama, ali neće još dugo jer će im sesti za sto, a kasnije pridružiti u erotskim bahanalijama“

Tako (u šali) Igor Brakus, novinar i voditelj odgovara na Danasovo pitanje dana – kako komentarišete što se, dok na Evrobasketu igra srpska reprezentacija, pušta pesma Nedeljka Bajića Baje „Koktel ljubavi“.

On radi bolje spoznaje ovog ostvarenja navodi i reči pesme:

„Moja je cura luda ko bura
I neće se buniti
Što ćemo noćas, ti, ja i ona
U troje se družiti“

– A trojke su Đuro šta? Osnovno oružje napada srpske košarkaške reprezentacije – zaključuje Brakus.

Zoran Papović, direktor marketinga Košarkaškog saveza Srbije objašnjava da je na poslednjih nekoliko velikih takmičenja organizator od Košarkaškog saveza Srbije tražio spisak pesama koje će se puštati u poluvremenu ili tokom tajm-auta.

– Ovog puta mi smo prepustili igračima da biraju, ali, koliko znam, ovo nije bio njihov izbor, već je prepušteno di džeju u dvorani da odluči. On je video da publika dobro reaguje na neke od pesama i sad ih stalno pušta. Očekujem da će se „neformalna himna“ promeniti kad se takmičenje u drugoj fazi bude odvijalo u Berlinu – kaže Papović.

Ivan Lončarević, sportski novinar i osnivač izdavačke kuće/koncertne agencije i podkasta Pop Depresija ukazuje da je to baš super, i uvek je lepo kada neka situacija, životna ili sportska ima i odgovarajuću muzičku podlogu.

– Verujem da nema potrebe da objašnjavam da je bez muzike život baš tužan, baš kao i bez sporta. A da li je neka pesma odgovarajuća, dobra, adekvatna ili „umetnička“ o tome neka odlučuje svemirska policija… Što se same pesme „Koktel ljubavi“ tiče, ima bit, ima aaaaa, ima zaplet, ima super prelaz i lako se peva! Ako to donosi rezultate samo neka nastave u tom ritmu. Ako može Zlatan da se motiviše uz Nadu Topčagić, kome može da smeta jedan Baja – pita se Lončarević.

Milenko Tepić, bivši košarkaš nije ispratio „hit“ numeru i ukazuje da se igrači na terenu fokusiraju na bitne stvari.

– Nisam obratio pažnju šta se pušta u dvorani, a i ne znam ko je Nedeljko Bajić. Tokom utakmice ili dok traje tajm-aut igrači ne obraćaju pažnju na takve stvari, koncentrišu se na ono što je bitno za dešavanja na terenu. Može da ih motiviše navijanje i podrška sa tribina, a muziku koja se pušta sa razglasa u dvorani verovatno ne primećuju – pojašnjava Tepić.

Da podsetiomo, uz ovu pesmu slave mnoge naše reprezentacije svoje pobede u raznim sportovima, ali uz nju se prave i razne fotomontaže i smešni internet klipovi, za koje se do sad dešavalo da oni koji ne razumeju baš kako internet funkcioniše poveruju da su pravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari