Festival autorki Filmovi na štiklama večeras otvaraju "Kelti" Milice Tomović u Art bioskopu Kolarac 1Foto promo/FCS

Drugi festival filmskih autorki Filmovi na štiklama svečano će biti otvoren večeras u 20.30, u Art bioskopu Kolarčeve zadužbine, projekcijom nagrađivanog ostvarenja „Kelti“ Milice Tomović.

Posle svetske premijere na prošlogodišnjem Berlinalu, trijumfa na 27. Sarajevo film festivalu i nagrade „Srce Sarajeva“ za najbolju režiju, prikazivanja na još desetak međunarodnih festivala na kojima su osvajali prizananja, „Kelti“ stižu u pred publiku festivala Filmovi na štiklama.

Scenario za priču koja se događa u burnoj 1993. godini, Milica Tomović potpisuje zajedno sa Tanjom Šljivar, a u glumačkoj ekipi su Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković…

 

 

U sredu, 17. avgusta, na programu je dokumentarni TV serijal „Ona se budi“, scenaristkinje Mie Bjelogrlić i rediteljke Staše Bajac, koji se bavi pitanjem rodne nejednakosti, kao i položajem i emancipacijom žena u Srbiji, posmatrajući ih kroz svakodnevne i tipizirane uloge.

Ideja za serijal „Ona se budi“ (ekskluzivno je emitovan tokom januara na TV N1), nastala je kao posledica nedostatka javne diskusije na temu rodne ravnopravnosti.

Realizaciju ovog serijala omogućila je Evropska zadužbina za demokratiju (European Endowment for Democracy), grantom dodeljenim produkciji Bella Ciao za projekat osnaživanja žena u Srbiji.

Do subote, 20. avgusta, pred publikom će biti i „Čistač duše“, kratko debitantsko ostvarenje producentkinje Lane Radošević.

„Čistač duše“ je meta film, atraktivna komedija koja prati vrtoglavu avanturu filmskog producenta i dramaturga u nameri da obezbede sredstva za svoj film, kada njihov put promene neplanirane okolnosti.

Oni završavaju u rukama ratnog veterana i seoskog ludaka, čiji lik potpisuje Ljubomir Bandović, ubeđen da su oni reketaši…
U filmu igraju i Tihomir Stanić, Andrija Dujović, Nikola Stanković, Milica Majkić i Darko Ivić.

Na programu je i „Porodični odmor“, kratkometražni igrani film Katarine Koljević koji je svetsku premijeru doživeo u takmičarskom programu studentskog filma 26. Sarajevo Film Festivala, a glavne junake igraju Maja Šuša, Dado Ćosić, Boris Isaković, Mina Ivanović.

„Kada sam kod kuće“, nagrađivano ostvarenje rediteljke Ivane Todorović gledaćemo 20. avgusta.

Ovaj kratki igrani film bio je u trci za prestižnu nagradu Zlatni kameleon na 23. Bruklin Film Festivalu u Njujorku 2020. godine, na kojem je imao svetsku premijeru.

Sve projekcije počinju u istom terminu, u 20.30 u Art bioskopu Kolarac, osim filma „Rijaliti“ rediteljke Marte Fiš (pod zajedničkim nazivom „Rijaliti“ videćemo filmove „Rijaliti sa belim štapom“ i „Rijaliti u invalidskim kolicima“), koji će biti prikazani u petak, 19. avgusta, u holu Kolarčeve zadužbine.

 

Posle projekcija biće održani razgovori sa autorkama, a festival Filmovi na štiklama 20. avgusta zatvara ostvarenje „Susret“ Marije Strajnić, debitantski srednjemetražni dokumentarac koji je premijerno prikazan na 13. Beldoksu.

 

Ulaz na projekciju filmova pod zajedničkim nazivom „Rijaliti“ je slobodan, a za ostale projekcije ulaznica je 300 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari