Filmovi na štiklama 1

„Obimni korpusi rediteljki u okviru nacionalnih kinemaografija pojavljivali su se sa talasom feminizma i velikih turbulencija u postšezdesetosmaškom periodu.

Okviri su najčešće traženi u domenu političkih i feminističkih aktivizama, što se poklopilo s ustoličenjem ženskog pisma u književnosti i naglašavanja intimizma, što je inače pojam koji je zapravo nailazio na otpore u pojedinim feminističkim krugovima.

Festival savremenih filmskih autorki na terasi Art bioskopa Kolarac svojevrstan je detektor aktuelnog stanja na toj sceni, s posebnim naglaskom na Domaći program.

Svaka rediteljka u ovom programu priča je za sebe. Različitih poetika, generacija i kulturoloških polazišta, ove rediteljke ipak imaju zajednički sadržilac, a to je da su svedočanstvo vremena u kojem nema kolektivističkih zanosa.

Raspršenost sveta i ideja na sve strane seje krhotine, koje rediteljke brižljivo sakupljaju ne bi li ostavile trag o sebi, svom viđenju stvarnosti i svom vremenu“, piše scenarista Saša Radojević najavljujući neobičan festival pod nazivom „Filmovi na štiklama“ koji u Art bioskopu Kolaraca traje od 14. do 21. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari