Festival Beldoks počinje večeras projekcijom filma 'Govori da bih te video' 1(Arhiva) Foto: beldocs.rs

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks počeće danas i na njemu će biti prikazano više od 135 dokumentaraca iz celog sveta, a ovogodišnji festival specijalnim programom biće posvećen istraživačkom novinarstvu.

Beldoks, koji se svečano otvara večeras u 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavija, trajaće do 10. septembra i održaće se na sedam lokacija u Beogradu i onlajn.

Na otvaranju 13. po redu festivala biće premijerno prikazan film „Govori da bih te video“ u režiji Marije Stojnić, koji istražuje „zvučne krajolike“ Radio Beograda, jedne od najstarijih radio stanica u Evropi, i višedecenijskog kulturnog svetionika grada.

Zatvaranje i dodela nagrada biće održani na istoj lokaciji 10. septembra, gde će biti prikazan norveški dokumentarni film „iČovek“, politički triler o veštačkoj inteligenciji, moći i društvenoj kontroli.

Specijalni program Beldoksa – „I kao integritet“ okuplja pet najnovijih dokumentarnih filmova inspirisanih istraživačkim instinktom i jedinstvenim pričama novinara, građana i uzbunjivača.

„Složena stvarnost istraživačkog novinarstva biće analizirana kroz seriju od tri panel diskusije. Festivalski program ‘I kao integritet’ osmišljen je kao kolaborativna platforma koja ima za cilj konsolidaciju profesionalne i šire publike sredstvima autorskog filma na polju između istraživačkog novinarstva, aktivizma i filma“, navode organizatori na sajtu Beldoksa.

Taj program čine filmovi: „Nije se desilo“ koji se bavi politički motivisanom ubistvom iz devedestih u Slovačkoj; film „Kolektiv“ koji pruža pogled na ulogu istraživačkog novinarstva u razotkrivanju korupcije i najveće prevare u rumunskom zdravstvenom sistemu, dok ostvarenje „Belingket: Istina u svetu post-istine“ prati uspon kolektiva „Belingket“, onlajn istraživača posvećenih otkrivanju pozadine najuznemirujućih svetskih događaja.

Film „Radijska tišina“ govori o problemu bavljenja istraživačkim novinarstvom u Meksiku, zemlji koja se dugo nalazi na listi najopasnijih država za bavljenje tom vrstom novinarstva, a dokumentarac „XY Čelsi“ prati priču o jednom od najpoznatijih uzbunjivača u svetu, Čelsi Mening.

Pored filmskih projekcija, koje će pratiti razgovori sa gostima i publikom, većina filmova iz zvaničnog programa Beldoksa biće dostupna za gledanje online na platformi „Cinesquare“, tokom celog trajanja festivala.

Projekcije filmova biće realizovane u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Letnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan.

Svi programi 13. Beldoks festivala biće organizovani uz poštovanje mera Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19.

Više o festivalu, programu Beldoksa i uputstvima za onlajn praćenje projekcija može se naći na njihovom sajtu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari