FISTpromo

Kako danas studenti obeležavaju 4. april, Dan studenata? Ovaj deo srpske populacije je u javnosti često zanemaren, a njihovi problemi nevidljivi, iako utiču na društvo u celini.

Nezaposlenost, kvalitet obrazovanja i nemogućnost osamostaljivanja samo su neke od tema koje se direktno tiču položaja studenata i mladih uopšte, a statistika pokazuje da itekako ima razloga za brigu. Pritisak koji mladi osećaju postao je simbol njihovog savremenog života, a upravo je to bio povod studentima Fakulteta dramskih umetnosti da ovogodišnji Festival internacionalnog studentskog teatra (FIST) posvete temi pritiska i o njoj progovore glasno.

Prema popisu iz 2022. godine, mladi čine 15,76% populacije u Srbiji, ali i 18,43% od ukupnog broja nezaposlenih. Pitanje rada i radnih prava jedno je od ključnih problema mladih u Srbiji, što pokazuju i podaci do kojih je došla Krovna organizacija mladih Srbije – dve trećine mladih ne radi na poziciji za koju su se školovali, a mnogi od njih veruju da su „za dobijanje posla najvažnija lična i porodična poznanstva i kontakti, kao i članstvo i aktivizam u političkoj partiji”.

Mladi navode i obrazovni sistem kao veliki problem srpskog društva, a čak 12% njih, prema pisanju KOMS-a, moralo je da odustane od obrazovanja iz finansijskih razloga. Sistem vrednosti i nedostatak pravde i demokratije su takođe prepoznati kao teme koja imaju direktnog uticaja na kvalitet života omladine, a spisak se dalje nastavlja. Iako je bilo naznaka da će se izvesni koraci preduzeti, te da će institucije formirati konkretne strategije za poboljšanje položaja mladih u Srbiji, ova borba za sada je prepuštena samim mladima.

Aktivno učešće u progovaranju o problemima sa kojima se susreću mladi odlučili su da uzmu i studenti Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti, koji ovogodišnje izdanje Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST) posvećuju temi pritiska.

Pod sloganom „(Pri)stani na pritisak”, 19. FIST će se održati u periodu od 20. do 25. maja na lokacijama koje su centar okupljanja mladih u Beogradu. Tim ovogodišnjeg izdanja festivala prepoznao je reč „pritisak” kao onu koja objedinjuje sve sa čim se mlad čovek suočava u svojim dvadesetim godinama, zbog čega je celokupni program 19. FIST-a posvećen bavljenju upravo ovom temom.

„Živeti u svojim dvadesetim godinama znači nesnađenost, izgubljenost, prepuštenost. Prepuštenost slučaju, sebi, drugima, očekivanjima, bolu, sreći, životu. Živeti u dvadesetim godinama znači praviti greške, ispravljati ih, ljutiti se, voleti, imati visok standard, pokazati sebe, sakriti sebe, zaštititi sebe. Živeti u dvadesetim godinama znači da vreme teče, a mi imamo osećaj da stojimo. Vreme teče i ono neće stati, a od pritiska nam zuji u ušima”, poručuje tim 19. FIST-a.

Festivala internacionalnog studentskog teatra (FIST) od 20. do 25. maja

Festival će 20. maja otvoriti predstava Nacionalne akademije dramskih umetnosti iz Poljske, „U samoći pamučnih polja”, koja se bavi mogućnošću ostvarivanja iskrenih međuljudskih odnosa u savremenom društvu. Glavni program činiće i izvođenja eminentnih pozorišnih akademija iz Bugarske, Grčke, Rumunije i Hrvatske, koje tretiraju teme nezaposlenosti mladih umetnika, kreativne blokade i tempa kapitalističkog društva, kao i bega od suočavanja sa sopstvenim životom.

Zagrevanje za festivalski program počinje 8. maja, kada će se u „Prostoru Miljenko Dereta” sa početkom u 18 časova održati tribina na temu političke, ekonomske i socijalne participacije mladih.

Prateći program ovogodišnjeg FIST-a sastojaće se i iz intenzivnog, trodnevnog programa radionica i panel diskusija namenjenih mladima koji svoju profesionalnu karijeru vide u pozorištu, kao i izložbe radova studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u umetničkoj galeriji „Polet”.

Da li pristaješ na pritisak ili mu staješ na put? Dođi na 19. FIST i otkrij! Pritisak se meri paskalom, ali FIST pritisak meri drugačije. Više informacija o samom programu i njegovim pratećim aktivnostima može se pronaći na zvaničnom veb-sajtu, Instagram i Tiktok profilu festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari