Festival mladih pesnika „Dani poezije“ 2019 1Foto: zaječarsko pozorište

Festival mladih pesnika „Dani poezije“ 2019 s pravom može da se nazove renomiranom kulturnom institucijom u Srbiji, budući da su na njemu, tokom 34 godine trajanja, ponikli brojni pesnici.

Ovogodišnji, koji će trajati od 23. do 25. maja, kako je najavljeno na danas održanoj konferenciji za novinare u zaječarskom pozorištu, obilovaće lepom pisanom reči, kako mladih, tako i već renomiranih pesnika.

Otvoriće ga, kako to reče direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić, jedan od naših najznačajnijih pesnika,  Ljubivoje Ršumović, a  susret sa njim uvek nezaboravno iskustvo  i  lepo sećanje u životu, pogotovo za mlade. Ršumović je jedan od poslednjih živih klasika srpske poezije,  ali  je njegova poezija  u dovoljnoj meri moderna da može da se napravi konekcija između onoga što se promoviše na festivalu i onoga što Ršumović čini u svojoj poeziji, ocenio je, predsednik Umetničkog saveta Festivala, Saša Jelenković.

Podsećajući da je ukupno trajanje festivala 34 godine, mada ne u kontinuitetu, Jelenković je naveo da je na predlog tadašnjih gradskih vlasti, nakon decenijske pauze, zajedno sa Milošem Petkovićem ponovo pokrenuo Festival 1992. i da se od tada organizuje bez prekida.

-Zaječarski pesnički festival je jedan od dva relevantna festivala poezije u Srbiji, a  drugi je u Vrbasu. – naglasio je Jelenković.

Prvog  festivalskog dana  biće predstavljen Dragan Jovanović Danilov, jedan od najnagrađivanijih srpskih pesnika, a međunarodni karakter festivala, koji se organizatori trude da održe,  biće predstavljen kroz poeziju Petera Semoliča, jednog od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika. Osim na slovenačkom, Semoličeva poezija festivalskoj publici biće predstavljena i  na srpskom jeziku, u prevodu Dragane Bojanić Tijardović.

-Da ovaj festival ne bi bio samo revijalnog karaktera, već i interaktivan, ove godine organizovaćemo radionice kreativnog pisanja poezije „Stremljenja“ koje je osmislio pesnik Miloš Petković  koje će biti održane  24. i 25.maja. – kazao  je Jelenković, dodajući da su ovogodišnji „Dani poezije“  u znaku prevoda strane poezije.

U tom duhu, biće predstavljena poezija pesnika sa Kariba Dereka Volkota i pesnika i iz Norveške Laš Sobi Kristensena. U Radul begovom konaku 24.maja biće održano tradicionalno veče „Pesnik laureat “ a gošća Bojana Stojanović Pantovićčija je poezija prošle godine nagrađena dvema književnim nagradama- „Vasko Popa“  i „Đura Jakšić“.

Promocija knjige Svakodnevna antika prošlogodišnje pobednice Festivala mladih pesnika, Anastasie Stoiljković, zakazana je za poslednje veče Festivala i tom će prilikom o knjizi  govoriti predsednik žirija Festivala Dejan Aleksić. Nakon promocije, nastupiće ovogodišnji finalisti festivala, mladi pesnici koji su se kvalifikovali za nastup na završnoj večeri festivala, Jedan od finalista biće nagrađen štampanjem knjige. Kada smo već kod nagrada, pomenimo i da će  tradicionalnu  nagradu „Sergije Lajković“ ove godine dobiti  časopis „Braničevo“ i glavna urednica Biljana Milovanović Živak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari