Festival "Na pola puta" u Užicu od 21. do 25. aprila 1Foto: Nenad Kovačević

Regionalni 14. susret pisaca „Na pola puta“, koji okuplja književnike sa prostora bivše Jugoslavije, održaće se u Užicu od 21. do 25.aprila.

Tokom festivala, čiji naziv simbolično ukazuje na to da je Užice na istoj razdaljini od Sarajeva i Beograda, gosti će držati predavanja tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji, a uveče će od 20 časova, na Maloj sceni NP Užice, javno čitati svoje tekstove i razgovarati sa publikom.

Učesnici festivala biće Ivan Ivanji, književnik i prevodilac, Jasminka Petrović, književnica i novinarka, Dejan Ilić, izdavač, pisac i esejista iz Beograda, Petar Matović, pesnik i esejista iz Požege.

Gosti će biti i Nenad Veličković, književnik i univerzitetski profesor iz Sarajeva, koji je sa Ružicom Marjanović, profesorkom književnosti u Užičkoj gimnaziji, onovao užičke susrete pisaca, Tanja Stupar Trifunović, književnica iz Banja Luke, Predrag Stojadinović, programer, vloger i promoter nauke i logike iz Nemačke, Ivica Prtenjača, književnik iz Zagreba, Sofija Kordić, književnica i novinarka koja stiže iz Praga, književnici Tea Tulić iz Rijeke, Kruno Lokotar iz Zagreba i Jasna Šamić koja dolazi iz Pariza, Đorđe Balmazović , član grupe Škart, doputovaće iz Ljubljane, kao i ilustrator iz Beograda Bob Živković.

Učenice Užičke gimnazije i članice Čitalačkog kluba Jelena Steljić, Anja Rosić i Tamara Sokić, predstavile su goste i najavile da će festival početi 21.aprila, kada će u Gradskoj galeriji u 18 časova biti priređena izložba Boba Živkovića. Iste večeri, ali u 19,30 časova, na Velikoj sceni NP Užice, Reflektor teatar izvešće predstavu „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“, po konceptu, u režiji i dramaturgiji Milene Bogavac, posle čega će uslediti i razgovor o tom pozorišnom komadu.

U okviru edicije „Svako ima nekoga koga nema“, koja podseća na preminule pisce i njihovo delo, biće objavljen poster sa podsećanjem na Dašu Drndić (Zagreb, 1946-Rijeka, 2018) koja je bila univerzitetska profesorka, pisala je prozu, za koju je nagrađivana, književnu kritiku, analitičke tekstove i prevode, igrane i dokumentarne radio-drame.

Takođe, u okviru pratećeg programa, biće predstavljena knjiga sabranih drama i songova „Cervateseov trg“, nedavno preminulog Predraga Lucića, koji je bio veoma drag i čest gost užičkih susreta pisaca.

Užički gimnazijalci se, zajedno sa svojim profesorkama književnosti, već početkom školske godine pripremaju za festival, koji promoviše čitalaštvo među mladima, druže se sa književnicima, čitaju njihiva dela, moderiraju razgovore tokom književnih večeri.

Festival je postao značajan događaj u gradu i fenomen u školi, a na predavanja i ostale programe rado dolaze i učenici koji ne učestvuju u njegovoj pripremi“, kazala je Jelena Steljić i najavila da će gosti festivala biti srednjoškolci i studenti iz Sarajeva, Rijeke, Breze, Vrnjačke Banje i Beograda.

Jedinstveni kulturni prostor

Književnici koji nam dolaze razlikuju se po temama o kojima pišu i po stilu. Želeli smo da pokažemo ono najbolje u ovom trenutku u savremenoj regionalnoj književnosti, a većina književnih tekstova naših gostiju referira na jedinstveni kulturni prostor nekadašnje Jugoslavije“, objasnila je Ružica Marjanović, profesorka književnosti u Užičkoj gimnaziji, i dodala da bi na festivali moglo da se gvori i o „knjževnosti u egzilu“, jer su neki od pisaca koji dolaze rođeni u bivšoj Jugoslaviji, a žive i stvaraju u Francuskoj, Nemačkoj i Češkoj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari