Festival "Naši dani" od 7. maja u Srpskom Narodnom pozorištu 1"Ružni, prvljavi, zli" Foto: Dragana Udovičić

Festival „Naši dani“, održaće se od 7. do 11. maja u Srpskom Narodnom pozorištu. U saradnji Beogradskog dramskog pozorišta i Novosadskog pozorišta, na repertoaru će se naći pet predstava BDP-a.

Predstava „Fine mrtve d(j)evojke“, pisca Mata Matišića, u režiji Patrika Lazića, biće izvedena 7. maja, na sceni „Pera Dobrinović“ u Srpskom narodnom pozorištu. U pitanju je priča o “lezbijskom paru koji pokušava da ostvari miran život, te njegovim suočavanjem s nerazumevanjem i predrasudama”, navodi se u saopštenju SNP-a. U predstavi igraju Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Jadranka Selec, Milan Zarić, Paulina Manov, Ivan Tomić, Ivan Zarić, Daniel Sič i drugi.

Drugog dana festivala, publika će gledati predstavu „Čitač“, Fedora Šilija, o konfliktu posleratne generacije s Holokaustom i koncentracionim logorima, po motivima romana Bernharda Šlinka.

Predstavu režira Boris Liješevića a uloge tumače Mirjana Karanović, Marko Grabež, Slobodan Boda Ninković, Jadranka Selec, Milica Zarić i Ivan Tomić. 9. maja, biće odigrana predstava „Ružni, prljavi, zli“, Slobodana Obradovića, po motivima filma E. Skole, rediteljke Lenke Udovički. U pitanju je crnohumorna priča o ljudima sa margine, ističu organizatori. Predstavu će izvesti glumci Ozren Grabarić, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević drugi.

Pretposlednji dan festivala, rezervisan je za novu predstavu Beogradskog dramskog pozorišta „Divlje meso“, Gorana Stefanovskog, u režiji Jagoša Markovića.

Poslednjeg dana u okviru prvog dela mini festivala „Naši dani“, 11. maja, na repertoaru će biti predstava „Tiho teče Misisipi“, Vladimira Tabaševića, u režiji Ivice Buljana, sa ulogama koje će izvoditi između ostalih Aleksandar Jovanović, Branka Katić i drugi.

Festival „Naši dani“ nastaviće se i naredne sezone, kada će predstave Beogradskog dramskog pozorišta biti izvedene u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u u oktobru.

Beogradska publika će u novembru imati priliku da pogleda pet predstava SNP-a, a to su „Bura“ Kokana Mladenovića, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, rediteljke Sonje Petrović, „Travnička hornika“ Nikite Milivojevića, „Tarif“ i „Krvave svadbe“ u režiji Igora Vuka Torbice.

Festival se realizuje u okviru nedavno potpisanog sporazuma tri teatra, Srpskog narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta i Novosadskog pozorišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari