Festival po ideji Lazara Ristovskog 1

Prvi Ravno Selo Film Festival, koji je posveжen debitantima i koji nastaje na temeljima plemenite ideje glumca i producenta Lazara Ristovskog da se obnovi Dom kulture u ovom vojvođanskomselu, počinje 23. juna, a film koji će biti prikazan na otvaranju je „Osloboрenje Skoplja“, Radeta i Danila Šerbedžije, saopštili su organizatori.

Šerbedžiji, kao reditelju, ovo je debitantsko ostvarenje. Mnogo sam srećan što sa filmom dolazimo na „Ravno Selo Film Festival“, filmsku tačku posvećenu mladima i debitantima, pre svega zbog plemenite ideje koja stoji iza festivala, ali ni zbog toga što jedni od drugih možemo mnogo načиiti, rekao je Šerbedžija povdom dolaska u Ravno selo.

Godinama sam želeo da dramu Dušana Jovanovića pretočim u film. Kako do tada nikad nisam režirao, pomislio sam da je idealna prilika za to upravo u ovom filmu, jer je sam tom komadu bio posvećen toliko vremena. Nikad nije kasno da probate nove stvari u životu i jedva čekam da čujem reakcije publike na ovom festivalu, izjavio je on.

Osim Radeta Šerbedžije, specijalna gošća na otvaranju biće i Olivera Katarina, koja će pesmom „Рelem, рelem“, u sklopu bloka Filmska muzika, otvoriti Festival, u pratnji Romskog orkestra tamburaša iz sela Deronje, gde je i sniman kultni film Skupljači perja.

Tokom tri dana manifestacije, u glavnom programu će osim filma „Osloboрenje Skoplja“ biti prikazana još četiri reprezentativna debitanska ostvarenja iz regiona, a Ravno Selo će posetiti i nekoliko desetina gostiju – reditelja, glumaca i filmskih radnika.

Fakultet domaćin će ove godine biti Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda, a fakultet u gostima Akademija dramskih umjetnosti iz Zagreba.

Ovu ideju podržao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu Vojvodine, Mesna zajednica Ravnog Sela, Ministarstvo kulture RS, kao i Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari