Svojevrstan festivalski hit – film „Vestern“ Valeske Grizebah otvoriće šesti Festival savremenog nemačkog filma Gete fest 6. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Zatim će ova manifestacija, koja se ove godine odvija pod sloganom „Stvarnost u fikciji“, u Beogradu, Novom Sadu i Nišu tokom oktobra predstaviti još 10 nemačkih filmove, od kojih su neki prikazani na ovogodišnjem Berlinalu ili su nagrađeni Nemačkim filmskim nagradama. Prema rečima urednika filmskog programa KCB-a Stefan Arsenijević, u pitanju su najbolji filmovi nemačke produkcije, a neke od njih potpisuju autori kao što su Fatih Akin, Folker Šlendorf, Tomas Arslan… Ono što je zajedničko ovim naslovima jeste to što različite aspekte nemačke realnosti prikazuju u zgusnutoj fikciji.

Osim festivalskih filmova, biće prikazano i nekoliko komedija, dodaje Arsenijević, ističući da je Gete fest postao jedna od omiljenijih i posećenijih filmskih manifestacija, kao i da su organizatori uspeli da „odneguju publiku koja voli i ceni nemački film“.

Direktor Gete instituta u Beogradu Frank Bauman objašnjava da „Vestern“ Valeske Grizebah ima sve karakteristike žanra čije ime nosi – dobre i loše momke, lepe pejzaže, odličnu muziku… Film govori o grupi radnika iz Nemačke koji odlaze u Bugarsku, kako bi tamo, usred provincije, radile na građevini. Kao stranci u tuđini, ljudi sebe vide izloženima ne samo nepoznatoj kulturi i jeziku, već i podozrenju starosedelaca i sopstvenim predrasudama.

Bauman posebno izdvaja akcionu komediju „Mirotvorci“ Roberta Talhajma o nekadašnjim tajnim agentima Istočne Nemačke koji su po ujedinjenju Nemačke ostali bez posla, da bi dobili novu priliku da pokažu svoje veštine spasavajući kidnapovanog agenta zapadnonemačke obaveštajne službe u jednoj dalekoistočnoj zemlji.

Koordinatorka programa kulture u Gete institutu u Beogradu Sunčica Šido preporučuje film „Afera Nil-Hilton“ Tareka Saleha, dobitnika Gran prija na ovogodišnjem Sandensu, koji govori o istrazi ubistva u Egiptu koji se nalazi pred stanjem revolucije. Arsenijević kao na posebno zanimljive vidi filmove koji se bave porodičnim odnosima – „Svet Vunderlinovih“ Danija Levija o samohranoj majci koja pokušava da ugodi svima, zatim „U vremenima nestajuće svetlosti“ Matija Gešoneka sa Brunom Gancom u glavnoj ulozi, kao i „Svetle noći“ Tomasa Arslana o odnosu oca i sina koji se menja tokom njihovog putovanja u Norvešku. Porodica je tema i filma „Jonatan“ koji govori o sinu koji negujući svog oca na samrti otkriva istinu o njegovoj homoseksualnosti.

Bauman je pomenuo da će šesti Gete fest prikazati i ekranizacije poznatih književnih dela, poput filma „Čik“ Fatiha Akina, zasnovanog na istoimenom romanu Volfganga Herndorfa, kao i filma „Povratak u Montok“ Folkera Šlendorfa, prema pripoveci Maksa Friša. Na programu je i film „Paula“ zasnovan na životnoj priči slikarke Paule Moderzon-Beker, koja se smatra jednim od najvažnijih predstavnika ranog ekspresionizma.

Filmovi su na programu Dvorane Kulturnog centra Beograda od 6. do 11. oktobra, a zatim se od 12. do 17. oktobra sele u Kulturni centar Novog Sada, te od 23. do 28. oktobra u Niški kulturni centar.

Prodaja karata za Gete fest već je počela, a cena je 250 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari