Festival Umetnost i ljudska prava od 24. do 27. februara 1Foto: Promo

Instalacija „Ti moraš biti Zenitista” istražuje kakvi su danas, tačno sto godina od pokretanja časopisa „Zenit”, odjeci zenitističkih ideja, kako u savremenoj umetnosti tako i u savremenom društvu. Ova instalacija u galeriji N.EON zvanično otvara festival „Umetnost i ljudska prava“, danas u 19 časova, najavljuju organizatori iz DAH Teatra.

Drugi po redu festival nosi podnaslov „Umetnost u akciji“, a njegov cilj je da podstakne i osnaži građane/ke da preuzmu aktivnu ulogu u promenama u svojim zajednicama, da se umetnici i branitelji ljudskih prava povežu između sebe ali i sa širom zajednicom.

Na programu su: radionice, instalacije, predstave, koncerti, razgovori, konferencija „Umetnost i kultura u afirmisanju ljudskih prava”, filmska premijera i promocije knjige.

„U skladu sa ovogodišnjom temom drugo izdanje festivala započinjemo aktivno, radionicom ‘Prekidanje tišine’ naše koleginice i gošće iz Španije Amarante Osorio, 24, 25. i 26. februara od 10 do 14 časova, u UK Parobrod“, najavljuju organizatori.

„Prekidanje tišine” je dramska radionica-laboratorija u kojoj će učesnici i učesnice imati priliku da kroz pokret, pisanje, i razgovor izraze ono o čemu se inače ćuti, da preispitaju rodne uloge, i upoznaju se sa nekim feminističkim perspektivama.

Na otvaranju od 17 sati, takođe u Parobrodu, biće prikazan autorski dokumentarni film grupe Škart „Duga resa”, koji je dobio je nagradu publike za najbolji film na prošlogodišnjoj Slobodnoj zoni. Film prati domaćicu Milicu Savić Micu, i njen izum koji menja kako njen, tako i živote mnogih oko nje…

Festival Umetnost i ljudska prava od 24. do 27. februara 2
foto: Promo

U petak, u prostorijama Parobroda, od 14 sati, na redu je dreg king radionica „Učenje po Zedu”. „Radionica u trajanju od pet sati koju drži Zed Zeldić Zed (dreg king karakter Zoe Gudović) tiče se dekonstrukcije identiteta kroz tehnike preoblačenja i zauzimanja prostora. Podrazumeva kraći edukativni deo o stvaralaštvu i umetničkim intervencijama dreg king performerki i duži praktični deo, participaciju polaznica radionice koje pronalaze svoj dreg karakter i na licu mesta ga oprobavaju.“

Posetioce festivala očekuje i irski umetnički kolektiv Smašing Tajms (Smasching Times) koji dolazi iz Dablina sa insertom iz predstave „Ne kraju leta”, – monologom ispričan iz perspektive jevrejsko-irske građanke, koja je ubijena u Holokaustu.

Instalacija Kardiofon, Morana Duvšanija iz Izraela, može da se obiđe u Parobrodu od 17 do 20 časova, istog dana. „Privatno slušanje melodije vašeg srca. Ovo participativno delo kombinuje medicinski uređaj i muzičku kutiju i prima jednog po jednog posetioca. Pozvani ste na put koji ima tri etape i počinje EKG testom, a završava slušanjem jedinstvene melodije koju je generisalo vaše vlastito srce“, stoji u objašnjenju ove instalacije.

Na festivalu će se naći i prezentacija Asocijacije „Spektra“ koja se bavi zaštitom prava transrodnih, rodno varijantnih i interpolnih osoba, a Artpolis sa Kosova dolazi sa predstavom „Artemidine lovkinje“ koja slavi večni, stvaralački ženski princip.

Trećeg dana festivala na programu je konferencija koja će predstaviti filmove i radove umetnica i umetnika iz celog sveta. Na njoj učestvuju: Mašad Afšar (Iran, Velika Britanija), Frederik Lecont (Belgija), Maja Mitić (Srbija), Vera Obradović LJubinković (Srbija), Narciso Tales (Brazil), Jovan Ulićević (Crna Gora). Moderira: Dijana Mitrović Longinović. Nakon konferencije na Kolarcu biće premijerno prikazan dokumentarni film o projektu „Drveće pleše” koji se bavi krizom opstanka zdrave životne sredine.

Pretposlednji dan festivala biće krunisan koncertom grupe Angsters koji kroz svoju muziku preispituju termin privatnosti i prava na istu. Poslednjeg, četvrtog dana, posetioce očekuje promocija knjige Jelene Šantić u Krokodilu “Život bez kompromisa za umetnost i mir. Jelena Šantić: eseji, zapisi, komentari”.

Tu su i „Pet friendly politike grada – ljudska prava ili prava životinja“, koju sprovodi Ne da(vi)mo Beograd – Grupa za dobrobit životinja – Lola Joksimović.

U Narodnom pozorištu u Beogradu u 20 časova igra se predstava Amarante Osorio. “Ono što nisam izgovorila” bavi se nasiljem i problemima rodne pripadnosti s kojim se žene suočavaju od rođenja i koji su u vezi sa njihovim telom, obrazovanjem, seksualnim zlostavljanjem, nesigurnošću i društvenom obavezom da bude lepe, tihe, nasmejane, produktivne i savršene.

Festival se završava koncertom prvog romskog ženskog hip-hop benda, grupe Pretty Loud, koja kroz svoje tekstove šalje jasne poruke o važnosti obrazovanja, pravu na sopstveni izbor, samostalnosti i poručuju da rani brakovi nisu romska tradicija.

Svi programi su besplatni, osim predstave španske umetnice Amarante Osorio u Narodnom pozorištu u Beogradu i premijere filma „Drveće pleše“ na Kolarcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari