Film "Iz ništavila" Fatiha Akina pobednik Vukovar Film Festivala 1

Projekcijom filma Mrtve ribe Kristijana Milića i svečanom dodelom nagrada, završen je jedanaesti filmski festival podunavskih zemalja u Vukovaru.

Na ovogodišnjem Vukovar Film Festivalu prikazano je više od 80 filmova na deset lokacija, od kojih je deset naslova iz službene konkurencije Kana, premijerno prikazano u  Hrvatskoj.

Zlatni šlep – nagradu za najbolji film u selekciji dugometražnog igranog filma osvojio je film „Iz ništavila“ proslavljenog nemačkog reditelja Fatiha Akina. Snažna drama o sudbini  Katje, žene koja nakon gubitka supruga i sina u bombaškom napadu, kreće u besomučnu borbu za pravdu, nalazeći u tome motivaciju za život, fascinirala je žiri, a posebno maestralna uloga Diane Kruger, koja je na ovogodišnjem Kanu nagrađena za najbolju glumicu. Film je nedavno službeno potvrđen i kao nemački kandidat za Oskara. Prema izjavi Fatiha Akina, na ovogodišnjem Kanskom festivalu, on je ovim filmom želeo da istraži  fenomen osvete. “Da li bih ja u toj situaciji postupio kao glavni lik? Katja ima sopstveni  system moralnih vrednosti, svoju definiciju pravde. U tom smislu, Katja utelovljuje nešto uspavano unutar nas samih što nikad ne bi trebalo buditi. Nije me zanimala perspektiva ubica;  Moja empatija i fokus su na njoj. Iz ništavila je na taj način postao vrlo ličan film za mene. Iako je Katja Nemica s plavim očima, njen karakter je zapravo moj alter ego. Ovaj film govori o univerzalnom osećaju žalosti  koji ima toliko mnogo rukavaca. “.

Ujedno, u konkurenciji dugometražnog filma dodeljeno je posebno priznanje rumunskom filmu Ana, ljubavi moja , Calina Petera Netzera, koji se sa  Berlinala  vratio sa Srebrnim medvedom za posebno umetničko ostvarenje.

Isti žiri proglasio je i nagradu za najbolji kratkometražni igrani film rumunskom filmu Noć u Tokorikiju mlade i talentovane rediteljke Roxane Stroe. Zanimljivo je da je ovaj film bio njen diplomski rad koji na Akademiji  profesori nisu prepoznali kao poseban, a kasnije je perolako upao u berlinsku konkurenciju  i okitio se nagradom za najveću rediteljsku nadu.

Za najbolji dokumentarni film zlatni šlep osvojio je  nemački film Obećanje koji potpisuje rediteljski tandem Marcus Vetter i Karin Steinberger, poznat ljubiteljima dokumentaraca po izvrsnom prethodnom  filmu  Prognostičar. U Obećanju su se uhvatili ukoštac s jednim od najskandaloznijih sudskih procesa gde optuženi za ubistvo već trideset godina pokušava da se izvuče iz ralja pravnih postupaka ‘s greškom’.

Žiri za dokumentarni film je takođe dodelio i dva počasna priznanja. Prvo je pripalo još jednom nemačkom filmu Kamo, gospođice mlade i talentovane redateljke Manuele Bastian, kojoj je putovanje u Indiju u život donelo Devki, mladu ženu izuzetne harizme, koja svojim primerom krči put ženskom oslobađanju od okova ukorenjene tradicije i postaje glavna protagonistkinja njenog dokumentarca.

Na adresu (opet!) nemačkog filma U potrazi za Edith redatelja Petera Stephana Jungka stiglo je drugo počasno priznanje, za uzbudljivu priču autobiografskog predznaka, u kojoj reditelj traži istinu o svojoj rođaki, slavnoj fotografkinji i tajnoj agentkinji, za što dotad niko u porodici  nije znao. Sam reditelj boravio je u gradu na Dunavu nekoliko dana i razdragano primio nagradu.

Na svečanom zatvaranju prikazana je noir drama Mrtve ribe reditelja Kristijana Milića, čija je ekipa predvođena glumcem i producentom Slavenom Knezovićem, rediteljem Kristijanom Milićem, bila brojna i najveselija, a za ulogu ciničnog profesora boema koji svojim nenadanim samoubistvom napravi haos u svom gradiću, Vukovar film festival nagradio je Dragana Despota za posebno umetničko ostvarenje u filmu Mrtve ribe.

Čuvenom reditelju Antonu Vrdoljaku, uručena je nagrada za životno delo.

U šest festivalskih dana, pored glavnog filmskog programa, organizovane su i zanimljive radionice scenarija, stripa i animiranog filma, a održana su i dva koncerta, regionalno poznatih sastava JINX i De Tour.

Tri srpska filma , Rekvijem za gospođu J, Bojana Vuletića, dokumentarac Ljubiše Samardžića, Panta Rei, i kratkometražno ostvarenje Stefana Ivančića Kamen u ruci, imali su izuzetan prijem publike, sve tri projekcije bile su pune, na veliku radost Bojana Vuletića i Stefana Đorđevića, scenariste i snimatelja filma Kamen u ruci, koji su bili festivalski gosti.

Već tradicionalno Festival je zatvoren na Agenciji za vodne puteve, tik do Dunava, pod zvezdama, uz spektakularan vatromet i glasan aplauz.  Šlag na filmsku tortu bila je ponoćna  projekcija pobedničkog filma Iz ništavila Fatiha Akina i noćna vožnja brodom Bajadera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari