Film „Linija života” Darka Bajića uz ovacije otvorio 12. Beldocs festival 1(Arhiva) Foto: beldocs.rs

Premijerom filma „Linija života“, u režiji Darka Bajića, večeras je u Kombank dvorani u Beogradu svečano otvoren 12. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks.

Osnivač i direktor festivala Mladen Vušurović rekao je da su ispunjeni svi standardi i ciljevi postavljeni pre 11 godina i obećao da se na ovome neće stati.

Želimo da predstavimo festival u najboljem mogućem svetlu evropskoj i svetskoj filmskoj sceni i industriji, a samim tim Beograd i Srbiju i našu kulturu, poručio je Vušurović.

Beldoks festival sa posebnom pažnjom neguje i promoviše srpski dokumentarni film kroz selekciju domaćeg takmičarskog i revijalnog programa.

Filmski centar Srbije, kao pouzdan partner festivala, ove godine je pokrovitelj nagradnog fonda srpskog takmičarskog programa. Na svečanom otvaranju publici se obratio i japanski reditelj Kazuo Hara, koji u okviru ovogodišnjeg festivalskog programa ima svoju retrospektivu.

Na inostranim festivalima na kojima se prikazuje moja retrospektiva uglavnom organizatori prikažu samo tri filma. Zato bih se zahvalio Beldoks festivalu što je omogućio publici da pogleda svih pet mojih filmova, rekao je Hara.

U četvrtak će u više prostora u gradu u okviru Beldoksa biti prikazani filmovi „Gudbaj CP“ Kazua Kobajašija, „Suđenje Ratku Mladiću“ Henrija Singera i Roberta Milera, „Nerešeni slučaj Hamaršeld“ Madsa Brigera i „Oduzimati mesto“ Džeremija Gravajata.

Na ovogodišnjem Beldoksu, koji se održava do 15. maja, biće prikazano više od 100 premijernih filmova iz celog sveta, u 14 različitih selekcija. Pored domaćeg i međunarodnog takmičarskog programa, publika će moći da uživa i u muzičkim, biografskim i umetničkim dokumentarcima, izboru iz savremenog portugalskog dokumentarnog filma, kao i u retrospektivama autora Kazua Hare i Gorana Devića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari