Film "Nečista krv: Greh predaka" od danas na najvećoj platformi Netflix 1Foto: Promo

U programskoj ponudi Netfliksa (Netflix), vodećeg planetarnog striming-servisa današnjice, od danas je i jedan od naših najboljih filmova u 2021, „Nečista krv: Greh predaka“ u režiji Milutina Petrovića.

Sa engleskim nazivom “Bad Blood”, Petrovićevo ostvarenje je i prvi film na srpskom jeziku koji se od danas može gledati na najvećoj filmskoj platformi Netflix.

Prvu verziju scenarija pre četiri decenije napisao je veliki sineasta Vojislav Voja Nanović (1922–1983), koji je pripovetke, drame i romane našeg legendarnog pisca Borisava Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od četrdeset godina.

Pored nezaobilaznog Stankovićevog romana „Nečista krv“, građa za scenario obuhvata drame “Tašana”, “Koštana” i “Jovča”, i zbirku pripovedaka „Božji ljudi“…

Nanovićev tekst u scenario za „Nečistu krv: Greh predaka“ adaptirala je scenaristkinja Milena, a film je nastao u produkciji kuće This and That Productions (Snežana van Hauvelingen).
Antologijske junake Bore Stankovića igraju Dragan Bjelogrlić (Hadži Trifun), Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Dejan Bućin, Tim Sejfi, Nela Mihajlović, Marko Grabež, Aleksandar Ristoski, Nedim Nezirović, Teodora Dragićević, Milica Gojković, Vaja Dujović, Miša Borlja, Marko Todorović…

U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Đorđe Marković, scenograf Milenko Mile Jeremić, kompozitor Aleksandar Ranđelović i kostimografkinja Marina Medenica.

Radnja filma koji će sada moći planetarno da se gleda počinje 1850. godinom, Hadži Trifun, ugledni srpski trgovac, pokušava da očuva mir sa turskim vlastima, ali i održi svoj ugled i uticaj u Vranju, važnoj turskoj varošici u blizini granice sa oslobođenom Srbijom.

Dok Trifun priprema dva sina da ga naslede na poziciji vođe među srpskim narodom, muke mu stvaraju ne samo moćni turski begovi nego i sama njegova porodica.

Trifun donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake romana „Nečista krv“, i koje će biti početak propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju se paralelno prati slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari