Film o filmu: Specijalan dokumentarac o kreiranju „Čuvara formule“ Dragana Bjelogrlića u subotu na TV Nova 1. Photo: A.H./ATAImages

U subotu u 11 sati  ekskluzivno na TV Nova pogledajte jedinstvenu i do sada neviđenu priču o tome kako je nastao nagrađivani film “Čuvari formule”. Kako reditelj Dragan Bjelogrlić uspeva da iskoordinira francusku i srpsku glumačku podelu? Koji su bili izazovi, a koje radosti kroz koje je prošla filmska ekipa na putu od najvećeg evropskog festivala u Lokarnu do velike beogradske premijere o kojoj se priča već dve nedelje?

Sve o neispričanim pričama iza kulisa saznaćete od autorske i glumačke ekipe, u specijalnom dokumentarcu Film o filmu „Čuvari formule“.

Otkrijte šta je inspirisalo ovu neverovatnu filmsku priču, kreiranu po bestseleru „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića, kako je tekao stvaralački proces i šta je sve bilo potrebno da bi film do sada bio ovenčan prestižnim priznanjima na filmskim festivalima u Lokarnu, Sarajevu i Skoplju.

Radnja ovog ostvarenja smeštena je u vreme hladnoratovske krize, kada grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović.

Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu. Francuski doktorski tim na čelu sa profesorom Žoržom Mateom, zaključuje da je njihovo stanje kritično i da su im dani odbrojani.

Iako je profesor Mate ceo svoj život posvetio borbi protiv nuklearnog naoružanja i duboko prezire projekat na kojem su radili jugoslovenski naučnici, on predlaže da se po prvi put u istoriji izvede delikatna i neizvesna intervencija zamene koštane srži ozračenih pacijenata.

Da li je u pitanju eksperiment nad živim ljudima, ili on zaista želi da im pomogne – postaje mučno pitanje za jugoslovenske naučnike.

U naslovnim ulogama gledamo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara.

Direktora instituta Vinča Pavla Savića igra Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić.

Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Autorski tim predvođen Draganom Bjelogrlićem čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Jedinstvenu priču „Čuvara formula“ kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića. Specijalno za film, kreativnu muzičku sinergiju ujedinili su Konstrakta i Magnifico koji zajednički potpisuju pesmu „Put“.

Iza ovog originalnog filmskog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Televizija Nova se u Srbiji može pratiti uz SBB na EON i D3 platformama, kao i putem satelitske televizije Total TV bilo gde u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari