Film "Otac" krenuo u nemačke bioskope 1Srdan Golubović i Goran Bogdan Foto: FoNet/ Cebef

Film „Otac“ Srdana Golubovića, s hrvatskim glumcem Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, krenuo je ove nedelje u distribuciju u više od trideset bioskopa u Nemačkoj, javlja Hrvatska radio-televizija.

HAVC je najavio da će redatelj i glavni glumac biti gosti na projekcijama u Frankfurtu, Hamburgu, Berlinu, Bremenu i Munsteru, a ostalim gradovima pridružit će se online.

Utemeljen na istinitom događaju, film donosi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme decu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pešice kreće na put prema Beogradu gde planira da svoj slučaj iznese ministru.

Svetsku premijeru „Otac“ imao je februara 2020. u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, nakon čega je prikazan i nagrađivan na festivalima širom sveta. Među ostalim, dobio je nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu, nagradu publike Zlatna vrata u Puli, koju je osvojio kao prvi film u istoriji tog festivala ocenjen s prosečnom ocenom publike – 5.

Bogdan je za ulogu bio nominovan za nagradu Evropske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg evropskog glumca.

U filmu glume i Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenario zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski režiser i scenarista Ognjen Sviličić.

Produkciju potpisuje Baš Čelik u koprodukciji šest zemalja: Srbije, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Slovenije, te Bosne i Hercegovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari