Film "Prilagođeni" osvojio nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu u Egiptu 1Foto: Milica Đorđević

Dokumentarni film „Prilagođeni“ Dejana Petrovića osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na upravo završenom 23. Međunarodnom festivalu dokumentarnog i kratkog filma Ismailia u Egiptu, saopštio je danas filmski centar Filmart.

Radi se o kratkometražnom dokumentarcu o jedinstvenon prihvatilištu za pse u Evropi, mestu u koje se svakodnevno dovoze psi lutalice, uhvaćene na periferiji grada.

Zahvaljujući Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije, film je snimljen u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici, jednom od tri zatvora u Evropi u kome se sprovodi program resocijalizacije osuđenika putem obuke pasa i jedinom u Evropi u kome postoji prihvatilište za pse u samom zatvoru, istakli su u saopštenju.

Producent, reditelj i scenarista filma je Dejan Petrović, direktor fotografije Dragan Vildović, dok montažu potpisuju Aleksandar Uhrin i Aleksandar Popović. Snimatelj i dizajner zvuka je Nikola Cvijanović, a muziku je komponovao Vojin Ristivojević.

Film je snimljen u koprodukciji Nezavisnog filmskog centra „Filmart” i producentske kuće Cinnamon Films, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Filmskog centra Srbije.

Na festivalu koji je održan od 17. do 23. marta, u organizaciji Filmskog centra Egipta, prikazano je 12 kratkih dokumentaraca iz Španije, Kirgistana, Gruzije, Holandije, Italije, Indije, Rusije, Nemačke, Egipata i Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari