Film "Psi umiru sami" od 27. februara na 47. Festu 1

Domaći film „Psi umiru sami“, dugometražni debi Nikole Petrovića, reditelja, direktora fotografije i producenta, biće prikazan 27. i 28. februara i 1. marta na 47. Festu, u Kombank dvorani.

Petrović je povodom filma, na današnjoj konferenciji za medije, kazao da su želeli da urade „žanrovski film, nešto drugačiji, koji ne predstavlja socijalno-politički angažovanu dramu“.

– Film počinje kao krimić, drama, melodrama, a politička konstatacija nije bila direktna, već predstavlja lično socijalno nepripadanje sistemu – istakao je Petrović.

Radnja filma govori o glavnom liku Viktoru, koga tumači glumac Srđan Petrović. Viktor je bivši programer koji napušta haotični život prestonice i vraća se u porodičnu kuću na Tari. Društvo mu pravi njegov najbolji prijatelj, pas Ares. Spletom okolnosti u kuću prima Milicu, čiju ulogu tumači glumica Draginja Mileusnić, koja je došla da istražuje ekološke probleme Tare. Ona iako distancirana i tajnovita, deluje kao da se trudi da ne remeti Viktorovu izolaciju i mir. Viktor potom saznaje da je šef za koga je u Beogradu radio ubijen. U priču se uključuje inspektor Goran Mirković, koga tumači glumac Dragan Vujić Vujke, koji pokušava da reši ubistvo kao poslednji slučaj u svojoj karijeri. Slučaj postaje njegov najveći i najteži izazov poslovni ali i lični. NJegovu ćerku Lanu u filmu igra glumica Mina Obradović.

Reditelj je istakao da su zbog finansija film lako započeli ali teško završili. Prema njegovim rečima, bilo bi lakše da je bilo para, kao i da bi pre završili snimanje. Inspiracija za film nije došla iz Norveške, već je u pitanju američki uticaj, iako fotografija jeste inspirisana zimom i snegom.

– Lik inspektora Marinkovića nastajao je u čudnim okolnostima, kao i sve ostalo u filmu – kazao je Vujić. Za ulogu je kao i ostatak glumačke ekipe dobio izuzetnu umetničku slobodu i s tim u vezi konstatovao da inspiraciju nije nalazio u „poznatim inspektorima“ poput Prljavog Harija već u ličnom iskustvu.

– Skupio sam misli u jednu tačku što bi reko Dostojevski, i dao ovom čoveku ličnost koja u sebi nosi višeslojnost i samoću, pa smo se negde „poklopili“ inspektor i ja – ukazao je Vujić.

Inače, reditelj Nikola Petrović je samouk i, kako kaže, nije u srodstvu sa glavnim glumcem Srđan Petrovićem. Film nije podržala nijedna zvanična državna institucija, već je prema rečima producentkinje Isidore Nikić snimljen zato što je ekipa, koja je na njemu radila, bila pozitivna, vedra i spremna za saradnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari