Film "Strahinja Banović" osvojio glavnu nagradu na festivalu u Karlovim Varima 1Foto: Promo

Na večeras završenom 55. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima, film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića osvojio je glavnu nagradu, Gran Pri Kristalni globus za najbolji film festivala.

Kristalni globus Arsenijeviću je, večeras na svečanom zatvaranju festivala, uručio njegov direktor Jirži Bartoška a deo nagrade je i ček na 25.000 dolara koji dele režiser i producent.

Film „Strahinja Banović“ (međunarodni naslov „As Far As I Can Walk“) Stefana Arsenijevića takmičio se u Glavnom programu Festivala. Ovo je prvi put posle 20 godina da se srpski film nađe u glavnom takmičarskom programu i prvi put posle 55 godina da osvoji glavnu nagradu ovog prestižnog festivala.

Film je osvojio i nagrade u još dve važne kategorije: Ibrahim Koma dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu Strahinje, a Jeleni Stanković dodeljeno je specijalno priznanje za direkora fotografije.

Ovo je i prvi put da je na festivalu u Karlovim Varima srpski film osvojio nagradu za najboljeg glumca. 

Ibrahim Koma je proslavljeni francuski glumac koji se za ulogu Strahinje doselio u Beograd nekoliko meseci pre početka snimanja kako bi učio jezik i upijao srpsku kulturu.

Jelena Stanković dobila je jedno od ukupno dva Specijalna priznanja koja se dodeljuju na celom festivalu, i to Specijalno priznanje za direktora fotografije.

Osim ove tri nagrade, „Strahinja Banović“ je ranije danas osvojio i Nagradu Ekumenskog žirija i  žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label, što ga čini najuspešnijim filmom festivala.

Film je adaptacija čuvene narodne epske pesme „Banović Strahinja“, smeštena u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike (Ibrahim Koma) koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo (Nancy Mensah-Offei) on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali (Maxim Khalil), ne unese nemir u njihov život.

Arsenijević je slavu stekao sa kratkim filmom „(A)torzija“ za koji je dobio Zlatnog medveda na Berlinskom festivalu, Nagradu Evropske filmske akademije i potom bio nominovan za Oskara. „Strahinja Banović“ je njegov drugi dugometražni film, nakon ostvarenja „Ljubav i drugi zločini“ koji je premijerno prikazan na Berlinalu.

Film „Strahinja Banović“ po scenariju Stefana Arsenijevića, Bojana Vuletića i Nikole Dikrea (Nicolas Ducray) je nastao u produkciji Miroslava Mogorovića ispred kuće Art & Popcorn, u saradnji sa Cinnamon filmom. Koproducenti su Surprise Alley (Francuska), Les Films Fauves (Luksemburg), Artbox Production House (Litvanija) i Chouchkov brothers (Bugarska). Film međunarodno distribuira beogradska kompanija Soul Food Films.

Film su podržali Filmski centar Srbije, Fond Saveta Evrope – Eurimaž, Filmski fond Luksemburg, Francuski nacionalni centar za film, Bugarski nacionalni filmski centar, Litvanski filmski centar,  Kreativna Evropa – MEDIA i Vlada Republike Srbije.

Ova epska priča o gorućem problemu današnjice, migraciji, osvojila je prethodno i sporedne nagrade – nagradu ekumenskog žirija i nagradu Europa Cinemas Label za najbolji evropski film u drugoj po značaju takmičarskoj sekciji Na istok od Zapada.

U glavnoj takmičarskoj konkurenciji nagradu za glavnu mušku ulogu osvojio je jedan od dvojice glavnih junaka „Strahinje Banovića“ Ibrahim Koma.

Jelena Stanković dobila je posebno priznanje za kameru u toj koprodukciji Srbije, Francuske, Luksemburga i Litvanije.

Pedeset peti međunarodni filmski festival u Karlovim Varima održan je ponovo posle pauze prošle godine kada su se filmovi prikazivali zbog pandemije kovid-19 on lajn u bioskopima a i ove godine je pomeren u termin od 20. do 28. avgusta kako bi gledaoci stigli da se vakcinišu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari