Film „Strahinja Banović“ u kultnom njujorškom bioskopu 1Foto: Erick Raphael III

U kultnom njujorškom bioskopu posvećenom umetničkom filmu, IFC Centru, počela je bioskopska distribucija višestruko nagrađivanog domaćeg filma „Strahinja Banović“.

 

Prvim projekcijama prisustvovali su reditelj Stefan Arsenijević, glavni glumac Ibrahim Koma, producent Miroslav Mogorović i direktorka fotografije Jelena Stanković.

Prvog dana distribucije, u Njujork Tajmsu izašla je kritika filma u kojoj između ostalog stoji: „Izuzetno dobro napravljen film, utemeljen na potresnim ulogama Kome i Mense Ofei… veliko delo o osnovnoj ljudskoj težnji za nečim boljim, i tuzi koja često s njom dolazi.”

„Veliko je uzbuđenje, velika je čast imati film u američkim bioskopima“, rekao je Arsenijević. „Sudeći prema prvim projekcijama kojima smo prisustvovali, američka publika jako emotivno reaguje na film. Dobili smo mnoštvo pitanja, dugo smo razgovarali nakon svake projekcije. Ljudi imaju potrebu da nakon filma razgovaraju o migraciji, o društveno-političkom kontekstu, o tome šta je ljubav danas. A to smo upravo i želeli ovim filmom, da postaknemo publiku na promišljanje, razgovor, diskusiju. Veoma sam zadovoljan prijemom filma.“

“Veliko je zadovoljstvo što se naš film prikazuje u Americi”, rekao je glumac Ibrahim Koma.

“Ponosan sam. Imam osećaj da se publici stvarno jako svideo film. Njujorčani su jako otvoreni i radoznali. Imali smo zanimljivu diskusiju na mnoge teme.”

Producent Miroslav Mogorović kaže: „Veoma sam zadovoljan, i moram priznati uzbuđen. “Strahinja Banović” je do sada proputovao festivale širom sveta, i evo sada dolazi i pred američku bioskopsku publiku. Živimo u turbulentnim vremenima koja nisu poštedela ni jedan deo sveta, a Stefan Arsenijević kroz jednu ličnu priču upisanu u matricu našeg kulturološkog nasleđa, govori o aktuelnom trenutku u svetu. Film nosi iskrenu emociju i empatiju i zato je ova univerzalna ljudska priča dirljiva publici na različitim kontinentima. Distribucija našeg filma u američkim bioskopima je veliki uspeh ne samo za ekipu filma, nego i za celokupnu srpsku kinematografiju.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari