Filmom Više nego ikad u Jugoslovenskoj kinoteci obeležena godišnjica Jelisejskog sporazuma 1Foto: Logo

Prikazivanjem filma Više nego ikad rediteljke Emili Atef večeras je u Jugoslovenskoj kinoteci obeležena godišnjica potpisivanja Jelisejskog sporazuma.

 

Ambasador Francuske Pjer Košar izjavio je u obraćanju uoči filma da Nemačka i Francuska u Srbiji sarađuju na mnogim poljima.

„Zajedno snažno podržavamo pristupanje Srbije Evropskoj uniji, to je zaista glavni pokretač naše aktivnosti ovde“, rekao je on i dodao da podržavaju i regionalnu saradnju, pre svega kroz Berlinski proces.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad izjavila je da nemačko-francuska saradnja nikada nije bila samo bilateralno partnerstvo.

„Jaka Evropska unija je jedan od zajedničkih ciljeva, a njeno proširenje mora mora da ide ruku pod ruku sa reformama koje jačaju kapacitet i sposobnost EU da deluje u teškom geopolitičkom kontekstu“, rekla je ona.

Kao još jedan važan deo saradnje Pariza i Berlina Konrad je istakla civilno društvo, koje je „važan izvor inspiracije“.

Jelisejski sporazum, potpisan 22. januara 1963, predstavljao je temelj trajnog pomirenja Francuske i Nemačke koje bili protivnici u II svetskom ratu i presudno je uticao na vrednosti mira i stabilnosti koje danas promoviše Evropa.

Događaj u Kinoteci organizovali su ambasade Francuske i Nemačke, Francuski institut u Srbiji i Gete institut u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari