Filmovi koji će verovatno biti nominovani za "Oskara" 1foto: EPA EFE/ETTORE FERRARI

Iako je do same manifestacije „Oskar“ je ostalo više od 5 meseci, već možemo da pričamo o filmovima i ulogama koji će u ovoj, predstojećoj sezoni, biti favoriti i o kojima će se najviše pričati.

Hajp oko određenih filmove kreće naravno sa festivalima. I dok je Kan i dalje najveći i najzvučniji festival ovog dela godina, ipak prethodne godine su pokazale da ukus žirija i publike festivala u Francuskoj se ne podudaraju sa Američkom filmskom akademijom. Ipak se budući nominovani traže na festivalu u Veneciji, ili kasnije na raznim festivalima sa Severno Američkog tla.

Moramo napomenuti i da je ova godina prva nakon nekoliko, kad se vraćamo regularnom praćenju i festivala i hajpa, s obzirom da u prethodnih nekoliko, zbog kovida, filmovi su prkazivani online, a samim tim i nije bilo vrelije atmosfere praćenja u nedostatku crvenih tepiha.

Ako smo već kod Kana, pomenućemo film koji je uzeo Zlatnu palmu, „Triangle of Sadness“ Roberta Ostlunda koji i pored nagrade podelio publiku, i ako puca na isti sentiment i poruku kao film „Parazit“ koji je osvojio i Palmu i Oskara, ipak iz ove perspektive deluje kao preveliki i tvrd zalogaj za američku publiku i kritiku.

Jedan od mogućih predloga iz autorskog sveta ovog festivala je „Armageddon Time“ Džejmsa Greja. Što se tiče komercijalnih filmova koji su imali svoju premijeru na Kanu, gotovo je izvesno da će barem neke nominacije, u tehničkim kategorijama imati „Elvis“ Baza Lurmana i novi nastavak filma „Top Gan“, koji je najveće iznenađenje ovog leta što se tiče gledanosti i ko zna, možda dobije i neku „nagradnu“ nominaciju više zbog toga.

Ipak festival u Veneciji je do sad donosio one glavne pretendente za najbolj ifilm. Prošle godine na vestivalu u Italiji premijeru su imali „Power of the dog“, „Spancer“ i „Lost Daughter“, filmovi koji su bili do same ceremonije glavni favoriti. Ove godine se najviše priče usmerava ka filmu „Tar“ Toda Fildsa o komplikovanoj dirigentkinji koja ima puno tajni.

Kejt Blanšet glumi glavnu ulogu u ovom filmu i već je na samom festivalu i dobila nagradu. Najbolji glumac na festivalu je bio Kolin Farel za ulogu u mračnoj komediji Martina Mekdone „The Banshees of Inisherin“, filmu koji je izgleda spreman da ponovi uspeh sa nagradama njegovog prethodnika „Three Billbords Outside of Ebing, Missoury“.

Kolin Farel i pored nagrade, ipak nije u prvom planu posle Venecije, zbog svog kolege Brendona Frejzera, koji ima veliki comeback filmom „The Whale“ Darena Arnofskog, u kom glumi čoveka od preko 150 kilograma, koji će pokušati da se pomiri sa porodicom i nađe mir.

Film možda nema najbolje kritike, ali se svi slažu u jednom, a to je da Frejzerova uloga ono zbog čega vredi pogledati film. Slično je i sa filmom o Merilin Monro „Blonde“, gde čak i oni koji nisu oduševljeni filmom ističu Anu de Armas kao veliku glumicu i njenu sjajnu ulogu.

Novi filmovi Florijana Zelera, Alehandra Inaritua i Noe Baumbaha nisu oduševili ni kritičare ni publiku i očekuje se da ih Akademija ove godine preskoči sa nominacijama.

U narednim nedeljama nas očekuju i premijere ali i mišljenja o mnogim drugim filmovima koji su i pravljeni za nagrade i oskarovski hap. Ti će biti i novi Spilbergov film „The Fabelmans“, „Woman King“ sa Violim Dejvis, Sem Mendesov „Empire of light“ i drugi. Od filmova iz prve polovine godine ne smemo zaboraviti ni veliki hit „Everything everywhere all the time“, ako ništa drugo onda zbog uloge sjajne Mišel Jo.

Na kraju, iako smo tek na početku, ipak ono što je gotovo sigurno, iliti kladioničarskim rečnikom je sigurica, i biće nominovano na kraju sezone su naredne uloge i filmovi:

Kejt Blanšet – najbolja glumica, Tár

Martin Mekdona – najbolji originalni scenario, The Banshees of Inisherin

Mišel Jo – najbolja glumica, Everything Everywhere All at Once

Mišel Vilijams – najbolja sporedna uloga, The Fabelmans

Brendan Frejzer – najbolji glumac, The Whale

Rodžer Dikins – najbolja fotografija, Empire of Light

Sara Poli – najbolji adaptirani scenario, Women Talking

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari