Filmovima sa "komercijalnim potencijalom" po 20 miliona dinara 1

Film „Stado“ Nikole Koja dobio je gotovo tri miliona dinara kao najgledaniji domaći film u bioskopima u poslednjih godinu dana na konkursu Stimulacija gledanosti Filmskog centra Srbije.

Novac od FCS-a po istom osnovu dobili su i producenti filmova „Zona Zamfirova – drugi deo“ (2,622,036.02 dinara), „Santa Maria della Salute“ (1,828,432.04 dinara), „Jesen samuraja“ (1,819,659.18 dinara), „Vojna akademija 3: Novi početak“ (1,517,364.79 dinara) i „Biser Bojane“ (1,397,469.06), saopštio je Filmski centar.

U kategoriji Sufinansiranje žanrovski određenog celovečernjeg igranog filma sa komercijalnim potencijalom, odnosno komercijalni repertoarski film, konkursna komisija FCS-a je odabrala tri projekta – „Taksi bluz“ reditelja Miroslava Stamatova, „Patuljci sa naslovnih strana“ Milorada Milinkovića i „Vikend sa ćaletom“ Miroslava Momčilovića. Svakom će pripasti po dvadeset miliona dinara. Među 28 projekta koji neće dobiti sredstva su filmovi Srđana Dragojevića, Slobodana Skerlića, Radivoja Andrića…

U kategoriji Sufinansiranje razvoja projekata domaćeg dugometražnog filma odabrano je četrnaest projekta i svakom će pripasti po milion i po dinara. To su: „Autoportret“ (Goran Radovanović), „Leto kada sam naučila da letim“ (Radivoje Andrić), „Mrtvi“ (Mladen Đorđević), „Čulova iskušenja“ (Danilo Bećković), „Izolacija“ (Marko Backović), „Put do oca“ (Nebojša Ognjenović), „Grubi rez“ (Kosta Đorđević) i „Gorske oči“ (Pavle Vučković). Odabrano je i pet dokumentarnih projekata – „Prizori iz života džukca“ (Tanja Brzaković), „Šareno brdo“ (Nemanja Vojinović), „Priče iz Kineske četvrti“ (Nenad Mikalički), „Srce kuca dva dva“ (Ivan Mandić) i „Balkan brak“ (Nenad Milošević), kao i animirani film „Avanture karikature“ (Vera Vlajić). Sredstva za svoje nove filmove nisu dobili Stevan Filipović, Nikola LJuca, Andrijana Stojković, Saša Radojević…

Filmski centar Srbije realizovao je i konkursu za originalnu ideju za realizaciju dugometražnog igranog projekta koji prikazuje vezu između srpskog i kineskog naroda. Odabrana su tri projekta: „Čudotvorac“ u režiji Gorana Radovanovića o čuvenom fudbalskom treneru Bori Milutinoviću, zatim „Kineski bez muke“ Miroslava Momčilovića o Kineskinji koja živi u Beogradu gde počinje da trenira stoni tenis, kao i „Veverica“ Strahinje Mlađenovića, koji se takođe bavi životom Kineza u Srbiji. Odbijeno je 26 projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari