Filmska škola za srednjoškolce iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga 1Foto: Filmart

Srednjoškolci iz Zlatiborskog i Moravičkog okruga koji žele da nauče kako se piše filmski scebario, kako se snima, montira i režira film, mogu da se prijave za učešće u programu Filmski edukativni centar Interakcija (FECI).

Petomesečni besplatni program, koji će se realizovati u Požegi od oktobra ove do februara naredne godine, organizuje Nezavisni filmski centar Filmart, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Petnaest polaznika, tokom prva tri meseca, kroz predavanja i praktične vežbe, biće upoznati sa osnovama pisanja scenarija, jezika i gramatike filma.

Nakon toga će, objašnjavaju u Filmart, kroz konsultacije sa mentorom učestvovati u produkciji kratkometražnog igranog filma.

Pored stalnog predavača i mentora, reditelja Dejana Petrovića, biće angažovani i gostujući predavači, afirmisani filmski autori.

Pravo učešća na konkursu imaju, ističu u Filmartu, srednjoškolci koji su rođeni ili pohađaju školu na teritoriji Zlatiborskog ili Moravičkog okruga i koji dostave ispravno popunjen online prijavni obrazac, najkasnije do 02. oktobra ove godine.

Filmovi koni su snimljeni tokom tog programa, ostvarili su zapažene rezultate.

Kratkometražni igrani film Jovane Avramović „Ožiljak“ osvojio je dve nagrade – Gran pri i Nagradu za najbolji zvuk na 42. Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije, 2013.godine, u Muzeju jugoslovenske kinoteke,

Bivši polaznik FECI-ja, Matija Gluščević je, sa Dušanom Zorićem koreditelj filma „Da li ste videli ovu ženu?“ koji je premijerno prikazan na nedavnom 79. Venecijanskom festivalu, u okviru takmičarskog programa „Nedelja kritike“.

Program pohađalo 120 učesnika

Program FECI, koji se organizuje od 2011. godine, pohađalo je 120 polaznika, od koji je njih 24 upisalo ili je već diplomiralo režiju, glumu, kameru, montažu i produkciju na filmskim akademijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari