Filmski centar negira nepravilnosti pri izboru kandidata za Oskara 1Foto: Filmski centar Srbije/logo

Filmski centar Srbije (FCS) je danas negirao navode o nepravilnostima, objavljene poslednjih dana povodom izbora kandidata Srbije za nagradu „Oskar“.

„Prošle godine, kao i ranijih godina, isti argumenti su se koristili protiv izbora za sprskog kandidata za ‘Oskara’ koji je sprovodio AFUN (Akademija filmske umetnosti i nauke), i to od strane onih koji nisu izabrani. Ove godine, kada smo imali transparentan i inkluzivan izbor, u potpunosti usklađen sa pravilima Američke filmske akademije, koriste se isti argument“, navedeno je u saopštenju.

FCS je istakao da je na vreme odgovorio svima koji su imali nedoumice i primedbe, „taksativno i po zakonu“.

„Uvažili smo predloge koji nisu u suprotnosti s pravilima Američke akademije, jer bi to diskvalifikovalo naše kandidate. Na vreme smo izvršili zamenu članova komisije, ne dopuštajući da se dogadja smišljena opstrukcija“, piše u saopštenju.

Kako je naglašeno, Ministarstvo kulture je proces pratilo sve vreme, kao i AFUN koji je do sada sprovodio izbor.

„Začuđuje nas da Asocijacija reditelja nije imala problem da predloži svog kandidata i da zatrazi da to FCS prihvati, iako taksativno nije pomenuta u Uputstvu o izboru kandidata, a da to pravo osporava Udruženju filmskih umetnika. Za FCS su svi kandidati bili jednaki, utoliko pre što su podržani našim sredstvima, kao što su i sva filmska udruženja dobrodošla“, piše u saopštenju.

FCS je podsetio da je Ministarstvo kulture i informisanja organizaciju izbora za domaćeg predstavnika poverilo toj instituciji zbog brojnih primedbi strukovnih udruženja, filmske i šire javnosti koje su se odnosile na dosadašnji način izbora predstavnika za „Oskara“.

Dodaje se i da je, počev od dopisa Ministarstva kulture, u kojem se organizacija izbora kandidata poverava FCS (od 28. avgusta 2020.) do danas, „FCS obezbedio sve uslove za transparentan rad komisije koja će odlučivati o izboru, i o novim procedurama i kriterijumima blagovremeno obavestio strukovna udruženja, filmske produkcije, medije i širu javnost“.

Podseća se da je Upravni odbor FCS je 1. oktobra doneo Uputstvo o izboru srpskog kandidata za nagradu „Oskar“, kojim se jasno definišu kriterijumi, uslovi, način i postupak izbora kandidata i uredjuje formiranje, nadležnost, izbor članova i donošenje odluka selekcione komisije.

Uputstvo je javni dokument, usaglašen s pravilima Američke filmske akademije za dodelu 93. nagrade „Oskar“, nalazi se na sajtu FCS i uvid u njega imale su sve zainteresovane strane i mediji, poručio je FCS.

Zahvaljujući FCS, piše dalje, kandidata Srbije za „Oskara“ izabrala je „stručna komisija sastavljena od predstavnika relevantnih strukovnih udruženja, što do sada nije bio slučaj“.

Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije i Udruženje DokSrbija objavila su juče da su proceduru ovogodišnjeg izbora kandidata za „Oskara“ obeležili propusti i neregularnosti, kao i kršenje Uputstva FCS, zbog čega je izbor domaćeg kandidata, kako su ocenili, izgubio legitimitet.

„Mišljenja smo da je iznevereno poverenje producenata i autora prijavljenih filmova, kao i poverenje i trud strukovnih udruženja čiji su članovi vredno radili na izradi preporuka za izbor i pristali da učestvuju u radu (selekcione) Komisije“, piše u zajedničkom saopštenju tri udruženja, dan pošto je FCS objavio da je film Predraga Antonijevića „Dara iz Jasenovca“ odabran da predstavlja Srbiju na 93. izboru za nagradu „Oskar“, u kategoriјi za naјbolji međunarodni film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari