Filmski festival Cinema City se vraća u pop-up formi 1

Nakon dve godine pauze, festival Cinema City, vraća se u tokove kulturnog života Novog Sada, u nešto kraćem izdanju i sa novom koncepcijom.

Pop-up festival Cinema Now, u trajanju od dva dana održaće se u subotu i nedelju i uprkos promenama i kraćem roku trajanja zadržaće deo starog duha. Spoj flmova i muzike, ove godine upotpuniće i dve izložbe. Po konceptu i dizajnu ovogodišnji Cinema Now festival najviše će podsećati na festivale održane 2015. i 2016. godine. Ovaj događaj će se po prvi put održati u kulturnoj stanici „Svilara“, i zbog toga će poslužiti kao medij za iščitavanje nove dimenzije industrijskog prostora.

Cinema City je nastao kao pravni okvir za festival, da bi na kraju udruženje nadživelo festival i postalo krovna organizacija za mnoštvo događaja i projekata koji nisu sam festival. U pitanju su projekti kulturnog umrežavanja, kulturne razmene i edukacije koje finansira Evropska unija, a jedan od njih je Cinema Now.

– Ovo je novi format događaja. Posle deset godina održavanja filmskog festivala, mi smo došli u situaciju da veliki format ne možemo da izguramo. Polkitički trenutak je takav, da nešto što je nazavisno i slobodnomisleće nije uvek toliko popularno kod establišmenta. Grad Novi Sad, Pokrajina i Ministarstvo kulture, dosadašnjih naših partnera, nisu bili spremni da nastave da podržavaju festival – rekao je za Danas direktor festivala Cinema City Miloš Ignjatović.

– Osnovna ideja je da na festivalu ljudi mogu da provedu čitav dan. Publika može da dođe već u 14 časova i da pogleda par filmova. Od 19 časova održavaju se koncerti, a nakon koncerata je još jedna tura projekcija filmova. Svakog dana će se održati 16 projekcija. Svaki od 16 naslova biće prikazan dva puta. Sve ove projekcije sa tri kocerta i dve izložbe, čini taj novi format – dodao je Ignjatović.

Tri prostora koja se nalaze u kulturnoj stanici „Svilara“ biće pretvoreni u bioskopske sale, a muzički program će se odvijati na platou ispred. Svoja vrata, ovoj manifestaciji je otvorila i nekadašnja kožara, koja je pretvorena u kombinat Srpskog narodnog pozorišta,  gde se izrađuju scenografije. Kožara je ustupila jednu halu koja će dva dana služiti kao bioskopska sala sa 400 mesta.

U filmskom programu, publika će imati priliku da vidi dugometražne igrane i dokumentarne  filmove, a akcenat je ostao na mladim autorima kao i ranije.

– Mi smo na trećem Cinema Cityju imali kampanju koju smo nazvali Cinema Now, tako da to ime nije novo za nas. Tom prilikom u fokus kampanje smo stavili studente i mlade autore koji su dolazilimahom u našu selekciju Up to 10 000 bucks. To je bila jedina konkursna selekcija na Cinema City-ju na koju nam se prijavljivalo i po 5000 filmova iz celog sveta, što je postao pravi izazov za naše selektore, a kroz tu selekciju je prošla čitava generacija mladih film-mejkera iz Srbije. Njih je bilo najvišei na njih smo se usmerili, jer smo shvatili da su namvećina pobednikabili mladi autori koji su nam donosili potpuno novu energiju i svežinu. Onda smo odlučili na sedmom izdanju da festival u potpunosti posvetimo mladim autorima iz čitavog sveta, tako da će i ovaj festival biti posvećen njima – istakao je Ignjatović.

Pored filmova, u muzičkom delu programa, prvog dana nastupaju bendovi E-play iz Beograda koji iza sebe ima veliku listu samostalnih i festivalskih nastupa, kao i pet studijskih albuma, i Fran Palermo, u okviru promocije Nove mađarske umetničke scene i projekta K3CI, jedan od najpopularnijih bendova iz Budimpešte sa svojim specifičnom tropskim jungle-rock zvukom sa prizvukom Mediterana.Drugog dana nastupiće Beogradski bend Repetitor, uspešan u svojim nastupima uživo, zvukovima rock n rolla i post punka.

U okviru projekta K3CI, Cinema Now će imati i dve izložbe.Prva, na kojoj će izlagati Viktor Kiš, umetnik koji živi i stvara na relaciji Budimpešta – Beograd,izlagaće skulpture velikog formata koje uglavnom opisuju trenutke oslobađanja i elemente paralelnog sveta koji je od strane samog umetnika doživljen kao pravedan i bajkovit. Na drugoj izložbi Anica Draganić i Maria Silađi će predstaviti arhitektonsko nasleđe današnje kulturne stanice Svilara, kao generatora prve industrijske zone u Novom Sadu.

Projekat se realizuje u saradnji sa fondacijom „Evropska prestonica kulture 2021“.

Ulaz besplatan, potrebna rezervacija

– Trudimo se da dođemo do ljudi, da probudimo našu staru publiku, da ih obavestimo da smo i dalje tu i da radimo. Ulaz na Cinema Now je besplatan, kao i svi programi. Jedino što je potrebno za one koji žele da neki određeni film pogledaju, jeste da odu na naš sajt, stranicu za rezervacije, izaberu film koji žele da gledaju i besplatno rezervišu karte koje će dobiti na svoj imejl. To je jedini napor koji treba da urade. Svi koji nisu stigli da na ovaj način rezervišu karte a žele da dođu, za sve projekcije koje nisu pune će na licu mesta moći da se preuzmu rezervacije za neku od projekcija. Oni koji su rešili da se samoprošetaju i poslušaju bendove, kocerti će se održati na otvorenom i ulaz je slobodan. Očekujemo lepo vreme i pune sale, da podsetimo šta je Cinema City, ističe Ignjatović.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari