Filmski festival Sandens krajem januara u onlajn izdanju 1Foto: Pixabay/geralt

Organizatori američkog festivala nezavisnog filma Sandens (Sundance) saopštili su da će naredno izdanje u januaru biti onlajn, ali i sa projekcijama u drajv-in restoranima i malim nezavisnim bioskopima.

Festival, čiji je osnivač legendarni glumac Robert Redford (84), obično se održava u januaru i februaru u planinama američke savezne države Juta.

Pošto je većina bioskopa zatvorena zbog epidemije korona virusa, a u Juti registrovano više od 200.000 zaraženih, organizatori Sandens-a su odlučili da festival bude onlajn.

„Čak i u ovim neodrživim uslovima, umetnici i dalje pronalaze načine da rade svoj posao koji je smeo ali i važan“, rekla je direktorka festivala Tabita Džekson (Tabitha Jackson).

Prema njenim rečima, festival će ponuditi predpremijere ali uz poštovanje epidemioloških mera i na različitim mestima, od Kalifornije do Njujorka.

Biće organizovane projekcije u drajv-in restoranima na području Los Andjelesa, tako da će posetioci svako u svojim automobilima moći da gledaju filmove.

Neki filmovi će biti emitovani na internetu posle kojih će umetnici odgovarati na pitanja.

Festival, koji će kraće trajati u odnosu na prethodne godine, biće održan od 28. januara do 3. februara.

Organizatori još nisu saopštili spisak filmova, ali se očekuje da će na programu biti ostvarenja koja će ući u trku za prestižnog Oskara, čija je ceremonija dodele predvidjena tek 25. aprila, zbog epidemije korona virusa.

Festival Sandens postao je jedan od najznačajnijih američkih festivala nezavisnog filma jer pruža priliku perspektivnim filmskim stvaraocima koji se bave dokumentarnim, inostranim i nezavisnim filmom da promovišu svoje projekte i privuku pažnju šire javnosti.

Nekoliko sada svetski poznatih reditelja, medju kojima su Kvetin Tarantino, Pol Tomas i Daren Aronofski doživeli su svoj veliki proboj na filmsku scenu, upravno na Sandensu.

Redford je nazvao tu filmsku manifestaciju po filmskom klasiku „Buč Kesidi i Sandens Kid“ iz 1969. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari