Filmski karavan Slobodna zona Junior u Majdanpeku 1Centar za kulturu Majdnapek/Foto: J. B. K.

Sinoć su počele, a večeras se nastavljaju projekcije kratkometražnih dokumentarnih filmova koji su nastali kao rezultat Kampa angažovanog filma za mlade Naše razlike su naša snaga u okviru Filmskog karavana Slobodne zone Junior.

Publika u maloj Sali Centra za kulturu Majdnapek sinoć je bila u prilici da pogleda četiri kratkometražna dokumentarna filma: Šljokica u slepom crevu (r. Irena Antin), Tišina ( r. Katarina Jug), Oči u oči (r. Jelena Zrnić) i Na naš način (r. Marina Todić).

Večeras će biti prikazana takođe četiri filma autora iz Srbije: Ispod kruške, kruška (r. Nebojša Resanović), Oprati pre korišćenja (r. Lena Trifunović), Čiji? Čija? Čije? (r. Jana Toman) i Slučajevi (r. Milica Rauški).

Prema najavi, nakon večerašnjih projekcija uslediće Hrabri razgovori, odnosno razgovor mladih autora i autorki filmova kao i moderatora sa publikom o temama koje filmovi pokreću.

Filmski karavan Slobodne zone Junior, kako se planiara, treba da poseti više od 40 mesta i gradova u Srbiji u kojima će biti prikazano 12 dokumentarnih filmova mladih reditelja i rediteljki koji su prethodno pohađali Kamp dokumentarnog filma Naše razlike su naša snaga u okviru istoimenog projekta.

Inače, cilj pojekta Naše razlike = naša snaga je da izgradi kapacitete za prihvatanje kulturnog diverziteta i uspostavljanje interkulturnog dijaloga kod mladih ljudi različitog porekla, kulture i vere, kroz proces neformalnog učenja, interakciju i stvaranje.

Sprovodi ga Fond B92 kroz program Slobodna zona Junior uz finansijsku podršku Evropske unije u okviru programa Podrška civilnom društvu Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, a sufinansiran je od Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog i Ambasade SAD u Beogradu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari