Filmski susreti u bioskopima zbog korone 1

Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma-Filmski susreti biće po 55. put održan u Nišu od 10. do 15. oktobra, ali će filmovi biti prikazivani u bioskopima, umesto na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Iako je prvo bilo najavljeno da se ovogodišnji Filmski susreti neće održati tradicionalno u poslednjoj sedmici avgusta zbog epidemije korona virusa, gradska vlast i organizator Niški kulturni centar odlučili su da se zbog kontinuiteta festival ipak održi, kako bi se dodelila najznačajnija priznanja za glumačka ostvarenja, na najstarijoj manifestaciji igranog filma na Balkanu posvećenoj glumcima.

U zvaničnoj konkurenciji, u prvih pet dana festivala, će biti prikazano 10 filmova koji su već selektovani, dok će šeste, poslednje večeri biti dodeljene nagrade i prikazani gostujući filmovi.

Srđan Savić, direktor Filmskih susreta i NKC-izjavio je za Danas da će selekcija filmova koji će biti prikazani u takmičarskom programu biti poznata sutra.

– Uveliko se potpisuju ugovori sa producentima filmova, ali ćemo tačan spisak filmova saopštiti sutra posle sednice Saveta festivala. Potrudićemo se da se na Filmskim susretima takmiče svi filmovi u kojima su ostvarena najbolja ostvarenja domaćih glumaca-rekao je Savić.

– Kako Letnja pozornica ne ispunjava uslove zbog pune epidemiološke zaštite, filmovi će biti prikazivani u bioskopu „Sinepleks“ gde već postoji redovni repertoar prikazivanja i usklađenost sa svim propisanim epidemiološkim merama koje su na snazi –navodi se na sajtu Grada Niša.

U saopštenju se dodaje da ugovori vredni tri miliona dinara za organizaciju Filmskih susreta neće biti realizovani jer neće biti susreta sa glumcima.

U bioskopu „Vilin grad“ planirane su novinarske projekcije, a broj gledalaca u svih pet sala “ Sinepleksa” biće poznat posle završetka elaborata o proceni i neophodnoj primeni epidemioloških mera i prisustva projekcijama bez rizika.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari