Filmski umetnici se nikada nisu rastajali, sarađuju po jugoslovenskom konceptu 1Foto Fadil Šarki/ promo LIFFE

Trećeg dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), na konferenciji za novinare govorili su Ognjen Sviličić, selektor glavnog takmičarskog programa, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Milica Tomović, rediteljka filma „Kelti“, i Dušan Zorić i Matija Gluščević, reditelji filma „Da li ste videli ovu ženu?“. Ognjen Sviličić govorio je o svojim utiscima o ovogodišnjem izdanju […]

Trećeg dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije (LIFFE), na konferenciji za novinare govorili su Ognjen Sviličić, selektor glavnog takmičarskog programa, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Milica Tomović, rediteljka filma „Kelti“, i Dušan Zorić i Matija Gluščević, reditelji filma „Da li ste videli ovu ženu?“.

Ognjen Sviličić govorio je o svojim utiscima o ovogodišnjem izdanju festivala LIFFE:

„Imam osjećaj da je ovo jedini festival u regiji koji zbilja poštuje autorsku ličnost redatelja, odnosno nas filmadžija. Mislim i da je jako bitno da se publici pruži prilika da pogleda filmove, do kojih inače ne mogu doći. A otvaranje ovogodišnjeg LIFFE bilo je na razini bilo kojeg festivala koji se odigrava u većim gradovima. Vidi se da grad voli festival, i da ljudi vole film. Mislim da ovaj festival ima budućnost i da će s godinama imati sve više i više gostiju“, izjavio je Sviličić.

Kako je istakao Darko Bajić, ovaj festival je svoje nadahnuće pronašao u bivšim jugoslovenskim festivalima na kojima su se susretale različitosti jednog kulturnog prostora, koji je izuzetno bogat i interesantan.

„Mi se nikada nismo rastajali i uvek smo sarađivali, tako da je nama to lako. Ali suštinski, taj susret različitosti je davao kvalitet jugoslovenskoj kinematografiji, a sada daje kvalitet svim kinematografijama na ovom prostoru“.

Bajić je posebno najavio premijeru dokumentarnog filma Siniše Cvetića, „Film davne budućnosti“, koja je sutra, 19. septembra u 17 časova u Bioskopu LKC.

U ovom ostvarenju o svojim iskustvima snimanja filmova govore četvorica legendarnih reditelja: Zdravko Šotra, Đorđe Kadijević, Miša Radivojević, i Boro Drašković. Druga projekcija filma biće poslednjeg festivalskog dana u Narodnom pozorištu Leskovac, nakon ceremonije dodele nagrada.

Milica Tomović, rediteljka filma „Kelti“ prikazanog u selekciji „Divlji film“, drugi put je gost ovog festivala.

„Prvi put sam bila 2011. godine sa omnibus filmom „Oktobar“. Moram da priznam da se izmenio i da postaje sve veći – sale su bolje i ima više selekcija. Kada god me neko dočeka sa osmehom i bude fin kao ovde, vrlo sam zadovoljna“, izjavila je Tomović, dodajući da je njen film „Kelti“ nastao iz želje da napravi niskobudžetno ostvarenje sa puno glumaca.

Kako je objasnila, setila se svog rođendana koji je slavila 1993. godine, i to mi je bilo zanimljivo kao okvir priče ovog filma“.

Na konferenciji za medije govorili su i reditelji Dušan Zorić i Matija Gluščević, čiji je film „Da li ste videli ovu ženu?“ nedavno imao svetsku premijeru na festivalu u Veneciji, u selekciji „Nedelja kritike“.

„Ovo je jedan iznenađujući film, koji će da vas odvede na neka različita mesta, i koji u toku svog trajanja menja žanrove“, rekao je Zorić.

Gluščević je istakao da je venecijanska premijera bila stvarno vrlo značajna za njih.
„Nismo još završili fakultet, ovo je tek naš prvi film, a završio je na na tako velikom festivalu. To je vetar u leđa da se nastavimo dalje“.

Večeras su pred festivalskom publikom bila dva ostvarenja iz glavnog takmičarskog programa: “Inventar” slovenačkog reditelja Darka Sinka, i nagrađivana “Zbornica“ hrvatske rediteljke Sonje Tarokić.

 

 

U Dvorani LKC, u okviru selekcije „Divlji vetar“, večeras je prikazan “Mrak“ Dušana Milića.

U pratećem programu festivala održana je promocija knjige “Uvek ispočetka“ Aleksandra Đorđevića, a prikazani su i studentski filmovi iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Na LIFFE online platformi publika je mogla da prati konferenciju za novinare, festivalski podcast, kao i projekciju filma „Druga šansa” Marije Džidževe, u okviru selekcije “Makedonski film u fokusu”.

Foto: Fadil Šarki, dozvoljeno objavljivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari