Filmski vodič od 1. do 7. novembra 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke. Sadržaj se preuzima sa online najava događaja.

1. novembar – VICE X PRAJD – Dajana, 18 časova Prajd info centar

Dokumentarac koji je privukao veliko interesovanje javnosti i pre premijere Dajana biće prikazan 1. novembra u 18 časova u Prajd info centru. Priča priču nekadašnjeg vojvođanskog neonaciste, danas trans osobe u tranziciji – Dajane Pospiš.

Nakon filma se organizuje diskusija o Dajaninoj ne tako slavnoj prošlosti koja je i danas prati, kao i o izazovima sa kojima se susreće kao trans žena koja nema svoj stalni dom.

Filmski vodič od 1. do 7. novembra 21-4.novembar – Treće izdanje Festivala Muzičkog Filma – Paralelne Vizije, u Art Bioskopu Kolarac

Treće izdanje Festivala Muzičkog Filma – Paralelne Vizije /Paralel Vision/ odvijaće se od srede, 31. oktobra, do nedelje, 4. novembra, u bioskopu – Art Bioskop Kolarac , u okviru Kolarčeva Zadužbina.

Pet festivalskih dana donosi deset filmova svetske produkcije, ovoga puta šest dokumentarnih i četiri igrana filma, koji će biti na programu svakog dana od 18.30 i od 20.30 časova.

3. novembar – Film „Boemska rapsodija“ Kombank dvorani s početkom u 20h

Filmski vodič od 1. do 7. novembra 3Film Boemska rapsodija biće prikazan u okviru specijalnog događaja „Queen veče“ posvećenog čuvenoj grupi „Queen“ i njenom frontmenu Frediju Merkjuriju. Film je najavljen za 3. novembar, a Queen veče se održava u Kombank dvorani s početkom u 20h.

Fanovi ovog svetski proslavljenog benda moći će na velikoj sceni Kombank dvorane najpre da čuju mini koncert „Queen real tribute band-a-„, jednog od najboljih svetskih Queen tribute bendova, iza koga je bogata internacionalna karijera koja traje već 12 godina. Bend nastupa na originalnoj Queen opremi i u autentičnim kostimima, a beogradska publika ih jako dobro poznaje po projektu Queen Symphony sa simfonijskim orkestrom i horom.

 5. novembar – „The Danish Girl“ Klub ljubitelja igara i fantastike d20 u 20 časova

Filmski vodič od 1. do 7. novembra 4Projekciji filma – „The Danish Girl“ prikazaće se 5. novembra sa početnom u 20 časova u Klubu ljubitelja igara i fantastike d20, koji svakog ponedeljka pravi gostovanja za filmske večeri koje pokreće KOMPAS. Tema za novembar – ljudska prava!

Kratak opis filma: Ajnar i Gerda su par danskih umetnika, čiji se životi obrću naopačke kad Gerda natera Ajnara da obuče haljinu i pozira joj za sliku. Odatle počinje njegov dug i težak put samospoznaje, gde napokon upoznaje svoje pravo lice – Lili Elbe.

Na projekciji takođe možeš kupiti KOMPAS-ove bukmarkere, sa raznim motivima, kao što su Harry Potter, Game of Thrones, Van Gogh, Star Wars, Art i još puno toga! Kupovinom bukmarkera pomažeš Klubu ljubitelja igara i fantastike d20! (:

Projekcija počinje u 20h. Ulaz je besplatan.

7. novembar – Premijera filma „Banditi u potrazi za mamom“, Kombank dvorana u 19 časova

Filmski vodič od 1. do 7. novembra 5Film koji je osvojio srca publike na „FEST 2018“ i osvojio čak tri nagrade: Nagradu Politike „Milutin Čolić“ za najbolji film, Nagradu zvaničnog žirija programa Srpski film, i Nagradu za najbolji glumački debi.

Priča o „Banditima“ je uzbudljiva socijalna drama o odrastanju i slobodi. Dok tragaju za mamom koja ih je napustila Kristijan, Edi, Emran i Sunita ulaze u svet ulice. Postaju deo ulične džeparoške bande, koju u akciji hvata policija. Kristijan jedini uspeva da se izvuče pa se pred njega postavlja zadatak da oslobodi braću i sestru iz Doma.

7. novembar – Otvaranje festivala „Slobodna zona“ filmom „Leto“ u sali Kombak dvorane u 20 časova

Filmski vodič od 1. do 7. novembra 6Film LETO ruskog reditelja Kirila Serebrenikova svečano će 7. novembra otvoriti 14. Slobodnu Zonu u velikoj sali Kombank dvorane. Film je premijerno prikazan na festivalu u Kanu bez prisustva reditelja koji se već više od godinu dana nalazi u pritvoru.

Otvaranje će proći u atmosferi sovjetske andergraund rok scene iz 1983. Muzika, ljubavni trougao i pobuna u sistemu koji ne dozvoljava različitost su osnovni motivi Kirila Serebrenikova, koji je u ovom ostvarenju spojio sjajne glumce i još bolji saundtrek. LETO će izmamiti osmeh svima koji se sećaju 80-ih. On je, međutim, posvećen i onima koji se osamdesetih nisu ni rodili i koji bi tek trebalo da pronađu svoj glas u svetu sa previše konformizma i lažne slobode, a premalo autentičnog bunta i iskrenih emocija.

Slobodna zona se održava se od 7. do 12. novembra u sedam bioskopskih dvorana u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari