Filmski vodič od 14. do 20. jula 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

14. jul – Ledeno doba

Družina iz filmova Ledeno doba vratila se na bioskopsko platno u petom nastavku ovog animiranog filma. Skretova epska potraga za odbeglim žirom ovoga puta će ga katapultirati u svemir, gde će se dogoditi niz kosmičkih događaja koji prete uništenju celog sveta. Kako bi se spasili od katastrofe koja im preti, Meni, Sid i Dijego, moraće da napuste svoj dom i krenu u nove avanture i to u egzotične zemlje u kojima upoznaju mnoštvo novih likova. Film se prikazivaje u sinhronizovanoj 2D i 3D, titlovanoj 2D i originalnoj 2D verziji.

Dužina trajanja filma: 95 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: animirani/komedija

Uloge: Nikola Đuričko, Srđan Miletić, Voji Brajoviću, Isidora Minić

Režija: Michael Thurmeier

 

15. jul – Divan život

U okviru programa Velikani svetskog filma… Najbolje od najboljih u Jugoslovenskoj kineoteci ljubitelji sedme umetnosti tokom leta mogu pogledati izbor filmova Kerija Granta, Orosna Velsa, Gregori Peka, Alena Delona, Marčela Mastrojanija, Marlona Branda, Džejmsa Dina, Džejmsa Stjuarta…

Filmski vodič od 14. do 20. jula 2

„Divan život“ je jedan je od najpopularnijih filmova reditelja Frenka Kapre. Po objaviljivanju nije imao sreće na bioskopskim blagajnama, a postao je božićni filmski klasik tek 1970-ih. To je gorka posleratna priča o poslovnom čoveku na ivici samoubistva na Badnje veče. U duhu „Božićne priče“ Čarlsa Dikensa pojavljuje se njegov anđeo čuvar koji pokušava da ga odgovori od tog čina, pokazujući mu kako bi njegov grad i porodica izgledali da se nikada nije rodio.

Dužina trajanja filma: 130 min

Država/Godina: SAD/1946

Žanr: drama

Uloge: Džejms Stjuart, Dona Rid

Režija: Frenk Kapra

 

16. jul – Požar na moru

Projekcijom dokumentarca „Požar na moru“ Đanfranka Rosija, nagrađenim Zlatnim medvedom za najbolji film na Berlinskom filmskom festivalu, 16. jula počinje 23. Festival evropskog filma Palić. Čak 103 filma u 13 programa biće prikazani do 22. jula, a Glavna selekcija i programi Paralele i sudari i Mladi duh evrope, predstaviće presek ovogodišnje produkcije evropske kinematografije. 

Filmski vodič od 14. do 20. jula 3

Italijanski reditelj Đanfranko Rosi, koji je još sa svojim prethodnim filmom „Sveti GRA“ pokazao da su granice između igranih i dokumentarnih filmova više ne postoje, postavši prvi filmski autor nagrađen Zlatnim lavom za dokumentarno ostvarenje, ovaj put bavi se gorućom migrantskom krizom u Evropi. Film „Požar na moru“ govori o ostrvu Lampeduza, prvoj stanici migranate iz Afrike. Rosi je proveo mesece na ovom mediteranskom ostrvu, snimajući njegovu istoriju, kulturu i savremeni svakodnevni život 6.000 stanovnika ali i stotine migranata koji stignu na njegove obale svake nedelje.

Dužina trajanja filma: 114 min

Država/Godina: Italija/Francuska//2016

Žanr: dokumentarni

Režija: Đanfranko Rosi

 

17. jul – I deo – Bal na vodi

Tokom letnjih dana uz rashlađene bioskopske sale, najbolje mesto za gledanje filmova su parkovi i ulice Beograda. Svojvrsni brend glavnog grada Filmstreet i ovog leta na deset lokacija promoviše filmove zlatne epohe Holivuda, evropska ostvarenja i domaću kinematografiju. Na Pristaništu ispred Beton hale 17. jula od 20.30 biće prikazan američki klasik „Bal na vodi“. Jedan od najpopularnijih mjuzikala svih vremena poznat je i po tome što je od plivačice Ester Vilijams napravio svetsku zvezdu.

Filmski vodič od 14. do 20. jula 4

Popularni kompozitor Stiv planira venčanje sa Karoajn, koja je zbog njega ostavila posao trenera plivanja u jednom devojačkom koleŠu. Stiv planira da prekine karijeru, iako ga je već njujorški producent angažovao za autora novog mjuzikla na vodi. Kada producent načuje za Stivove namere, odluči po svaku cenu sprečiti dogovoreno venčanje, uz pomoć jedne glumice da odglumi da je Stivova tajna supruga. Povređena Karolajn vraća se u koledž, a Stiv pokušava na sve načine da azgovora s njom. Kako ona za to ne želi da čuje, on se odlučuje da po svaku cenu dođe do nje i upadne u koledž u kojemu su samo devojke.

Dužina trajanja filma: 101 min

Država/Godina: SAD/1944

Žanr: mjuzikl/komedija

Uloge: Ester Vilijams, Red Skleton

Režija: Džordž Sidni

 

17. jul – II deo – Vlažnost

Za one koji ne znaju, okupacija biskopa Zvezda i dalje traje. Ova kino sala je uprkos problemima s grejanjem tokom zime donosila ostvarenja u duhu američkih „grindhouse“ dvorana. A ekipa koja stoji iza Pokreta za okupaciju bioskopa neće odustati ni tokom leta da pred beogradsku publiku i zaljubljenike u film donese kinematografska ostvarenja koja najčeće ne mogu da vide na redovnim bioskopskim repertoarima.

Filmski vodič od 14. do 20. jula 5

Letnji bioskop Zvezda (koji se nalazi na krov zgrade) otvara 17. jula u 21 sat debitantski film Nikole Ljuce „Vlažnost“, koji je svetsku premijeru imao na Berlinskom festivalu. Miloš Timotijević igra mladog i uspešnog građevinskog menadžera, koji pokušava da sakrije od svih da je njegova devojka (Tamara Krcunović) iznenada nestala.

Dužina trajanja filma: 113 min

Država/Godina: Srbija/Holandija/Grčka/2016

Žanr: triler/drama

Uloge: Miloš Timotijević, Tamara Krcunović, Marija Krakman, Katarina Marković, Dragan Bakema, Milan Marić, Slaven Došlo, Vanja Ejdus, Jasna Ornela Beri, Feđa Stojanović, Jelena Stupljanin, Tanja Petrović, Biljana Keskenović, Vladimir Aleksić, Marija Opsenica

Režija: Nikola Ljuca

 

19. jul – Matura

Novi film jednog od najznačajnijeg predstavnika rumunskog novog talasa Kristijana Munđijua “Matura” biće premijerno prikazan u Srbiji 19. jula na Paliću. Ovo ostvarenje, nagrađeno u Kanu, govori o kompromisima i implikacijama roditeljstva, a britanski list Gardijan napisao je da je „Matura“ “složen, duboko inteligentan film i sumorna slika stanja nacionalne depresije u Rumuniji, gde se generacija rođena ’90-ih nada da će imati priliku da ponovo počne”.

Filmski vodič od 14. do 20. jula 6

Dužina trajanja filma: 128 min

Država/Godina: Rumunija/2016

Žanr: drama

Uloge: Adrian Titieni, Lia Bugnar, Maria-Victoria Dragus, Vlad Ivanov,Maria Manovici

Režija: Cristian Mungiu

 

20. jul – Nindža kornjače – izvan senke

U pojedinim bioskopima po gradovima u Srbiji publika još uvek može pogledati novi film o animiranim junacima koji nose imena italijanskih slikara – Mikelanđelo, Donatelo, Leonardo i Rafaelo. Nindža kornjače bore se  ovog leta s većim i opasnijim zlikovcima, uz Ejpril O’Nil (Megan Foks), Verna Fenvika (Vil Arnet) i novog junaka, osvetnika s hokejaškom maskom, Kejsija Džonsa (Stiven Amel).  Kad super zlikovac Šreder pobegne iz zatvora, on će udružiti snage s ludim naučnikom Baksterom Stokmanom (Tajler Peri) i dva glupava pomoćnika, Bibopom (Gari Entoni Vilijams) i Rokstedijem (rvačka super zvezda Stiven “Džejmus” Fareli), da bi pokrenuo dijaboličan plan za preuzimanje vlasti nad celim svetom. Dok se Kornjače pripremaju da pobede Šredera i njegovu novu ekipu, susreću se još većim zlom koje ima slične namere: ozloglašenim Krangom.

Filmski vodič od 14. do 20. jula 7

Dužina trajanja filma: 112 min

Država/Godina: SAD/2016

Žanr: akcija/fantazija

Uloge: Stephen Amell, Megan Fox, Alessandra Ambrosio, Alan Ritchson

Režija: Dave Green

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari