Filmski vodič od 22. do 28. februara 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

22. februar – Staljinova smrt

Ekranizacija francuskog stripa “La mort de Staline” stavlja u fokus političke mahinacije i previranja posle smrti nekadašnjeg sovjetskog lidera Josifa Visarionoviča Staljina, i prikazuje ih na najzabavniji mogući način. Radnja filma se odvija u Moskvi, 1953. godine. Nakon smrti sovjetskog diktatora Staljina, sledi kompletni haos u vrhu vlasti, kao i borba za upražnjenu poziciju. Među moćnicima koji započinju nadmetanje za prevlast su Georgij Maljenkov, Nikita Hruščov i šef policije Lavrentij Berija. Dok oni prave pometnju, svađaju se i zabijaju jedni drugima nož u leđa, ko vodi državu?

Uprkos međunarodnom uspehu, u Rusiji je ovaj film izazvao velike kontroverze, zbog čega je i zabranjeno njegovo prikazivanje.

Dužina trajanja filma: 106 min

Žanr: komedija

Država/Godina: Velika Britanija, Francuska/2017

Uloge: Adrian Mcloughlin, Jeffrey Tambor, Steve Buscemi

Režija: Armando Iannucci

23. februar – Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju

Filmski vodič od 22. do 28. februara 2Najveći domaći filmski festival Fest počinje 23. februara sa projekcijom filma “Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju”. Glavni favorit za Oskara govori o majci, koja je očajna zbog nesposobnosti lokalnih vlasti da uhapse ubicu njene ćerke. Iznajmljujući bilborde na kojima ih podseća na tragediju koja se dogodila, ona ih lično izaziva da reše slučaj.

Dužina trajanja filma: 115 min

Žanr: drama, crnakomedija

Država/Godina: Velika Britanija, SAD/2017

Uloge: Frances McDormand, Woody Harrelson, Sam Rockwell, Peter Dinklage

Režija: Martin McDonagh

24. februar – Lady Bird

Filmski vodič od 22. do 28. februara 3Na Festu će biti prikazan i film „Lady Bird“, emotivna priča o avanturama mlade žene koja živi u severnoj Kaliforniji. Glumica Greta Gervig predstavlja se svojim debi ostvarenjem kao smela rediteljka. Kristin „Lady Bird“ MekFirson odupire se ali je zapravo identična kao njena majka brižna žena snažne volje koja se trudi da, radeći kao medicinska sestra, održi porodicu na okupu nakon što je njen muž izgubio posao. Taj turbulenti porodični odnos, utiče na Lady Bird željnu avanture. Film prati poslednju godinu školovanja Lady Bird, uključujući njenu prvu ljubav, nastup u školskoj predstavi i najvažnije, upisivanje na koledž.

Dužina trajanja filma: 94 min

Žanr: komedija, drama

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Saoirse Ronan, Laurie Metcalf, Tracy Letts

Režija: Greta Gerwig

25. februar – Ederlezi Rising

Na Festu će premijerno biti prikazan novi domaći film “Ederlezi Rising”. U pitanju je uzbudljiva naučno-fantastična priča smeštena u bliskoj budućnosti, o prvoj misiji na Alfa Kentauri koju preduzima multinacionalna Ederlezi korporacija.

Filmski vodič od 22. do 28. februara 4

Ederlezi angažuje Milutina, kosmonauta slovenskog porekla, koji je trening prošao u nanovo formiranom futurističkom Sovjetskom Savezu, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način, pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali, nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da Nimani, ne samo da je opasnost po misiju, nego i da postoji mogućnost da se samouništi.

Dužina trajanja filma: 85 min

Žanr: naučno-fantastični, drama

Država/Godina: Srbija/2018

Uloge: Stoya, Sebastian Cavazza, Maruša Majer

Režija: Lazar Bodroža

26. februar – Borba polova

Filmski vodič od 22. do 28. februara 5U osvit seksualne revolucije i uspona pokreta za ženska prava, jedan teniski meč – koji su 1973. godine odigrali aktuelna šampionka u ženskoj konkurenciji Bili Džin King i nekadašnji muški broj jedan i neumorni preduzimač Bobi Rigs – poneo je naziv Borba polova i postao je jedan od najgledanijih sportskih događaja svih vremena na televiziji, sa 90 miliona gledalaca širom sveta. Dok se rivalstvo između Kingove i Rigsa zaoštravalo, njih dvoje su van terena vodili lične, još složenije bitke. Zajedno, Bili i Bobi su ponudili kulturni spektakl, čiji je uticaj daleko prevazišao okvire teniskih terena.

Dužina trajanja filma: 121 min

Žanr: drama, komedija

Država/Godina: SAD/2017

Uloge: Emma Stone, Steve Carell, Andrea Riseborough, Sarah Silverman, Bill Pullman, Alan Cumming

Režija: Jonathan Dayton, Valerie Faris

27. februar – Dovlatov

Filmski vodič od 22. do 28. februara 6Pravo sa Berlinskog festivala na Fest stiže film “Dovlatov”. Film prikazuje šest dana života briljantnog, ironičnog pisca koji vidi daleko preko krutih granica Sovjetskog Saveza sedamdesetih godina. Sergej Dovlatov se bori da sačuva svoj talenat i dostojanstvo dok gleda kako moćna državna mašinerija mrvi njegove prijatelje umetnike. Glavnu ulogu u ovom ruskom ostvarenju igra naš glumac Milan Marić.

Dužina trajanja filma: 126 min

Žanr: drama

Država/Godina: Rusija, Poljska, Srbija/2018

Uloge: Milan Marić, Danila Kozlovsky, Artur Beschastny

Režija: Aleksey German Jr.

28. februar- Agape

Filmski vodič od 22. do 28. februara 7Miran je nekonvencionalan sveštenik koji priprema decu za ceremoniju krizmanja. Jedno od njih je Goran, tinejdžer bez roditelja, koji uživa Miranovu pažnju. Jednog dana nov dečak se doseljava u njihov kraj i odmah postaje Miranov miljenik. Goran je ljubomoran i priznaje da je u seksualnoj vezi sa sveštenikom, što pokreće niz nesrećnih događaja.

Dužina trajanja filma: 87 min

Žanr: drama

Država/Godina: Hrvatska/2017

Uloge: Goran Bogdan, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Ivo Gregurević

Režija: Branko Schmidt

* Bioskopski repertoari mogu biti podložni promenama

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari