Filmski vodič od 24. do 30. novembra 1

List Danas izdvaja za ljubitelje filma šta se očekuje u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svakog četvrtka donosimo nove preporuke.

24. novembar – Stado

Rediteljski debi Nikole Koja film „Stado“ je satirična komedija o životu iza kamere. Često veća drama prethodi filmskoj ili televizijskoj, budući da se do sjaja i blještavila crvenog tepiha na svečanoj premijeri ne dolazi putem posutim ružama, već kompromisima, borbom, pa i paktom sa sa đavolom, ako je potrebno. “Stado” govori o neizlečivim entuzijastima, slepim za objektivne okolnosti, koji stavljaju na kocku svoju egzistenciju u želji da naprave veliko umetničko delo.

Dužina trajanja filma: 99 min
Država/Godina: Srbija/2016
Žanr: komedija
Uloge: Nikola Kojo, Zoran Cvijanović, Nataša Ninković, Vesna Trivalić, Nikola Đuričko
Režija: Nikola Kojo

25. novembar- Ja, Danijel Blejk

Festival autorskog filma biće održan u Beogradu od 25. novembra do 3. decembra u deset bioskopskih sala, a na programu je više od 80 ostvarenja. FAF otvara 25. novembra u Domu omladine projekcija filma “Ja, Danijel Blejk”. Ostvarenje za koje je britanski veteran Ken Louč nagrađen drugom Zlatnom palmom u karijeri govori o stolaru Danijelu Blejku (59), koji nakon zdravstvenih problema, po prvi put u životu traži pomoć države. Putevi mu se ukrštaju sa Kejti, samohranom majkom dvoje dece. Danijel i Kejti dospevaju na ničiju zemlju, upleteni u ,,bodljikavu žicu” birokratrije savremene Britanije. Film predstavlja portret čoveka na zalasku života, koji zanemaruje vlastitu patnju ne bi li služio svojoj marginalizovanoj, siromašnoj porodici.

Filmski vodič od 24. do 30. novembra 2

Dužina trajanja filma: 100 min
Država/Godina: Velika Britanija, Belgija/2016
Žanr: drama
Uloge: Dave Johns, Hayley Squires, Sharon Percy
Režija: Ken Loach

26. novembar- Gimme Danger

Premijera novog dokumentarnog filma Džima Džarmuša “Gimme Danger” o bendu The Stooges i jednoj od najvećih rokenrol legendi Igiju Popu zakazana je za 26. novembar u 18.30 u UK Palilula, što će biti prilika i da ova ustanova ponese ime muzičara Vladi Divljanu.

Filmski vodič od 24. do 30. novembra 3
Dolazeći iz En Arbora u Mičigenu, u kome vlada kontrakulturna revolucija, moćan i agresivan rokenrol stil, bend The Stooges ostavio je pečat na muzičkom pejzažu kasnih 1960-ih. Pružajući publici mešavinu roka, bluza, R&B i džeza, bend je postavio temelj za ono što bi se moglo nazvati pankom i alternativnim rokom u decenijama koje su usledile.

Dužina trajanja filma: 108 min
Država/Godina: SAD/2016
Žanr: dokumentarni
Učestvuju: Iggy Pop, Ron Asheton, Mike Watt
Režija: Jim Jarmusch

27. novembar- Neukroćeno

Deo glavnog programa 22. Festivala autorskog filma je i novi film meksičkog reditelja Amata Eskalantea, za koji je ovaj autor nedavno dobio Srebrnog lava u Veneciji.
Mlada Aleksandra je domaćica koja podiže dvoje dece uz pomoć svog supruga Angela. NJen brat radi u lokalnoj bolnici. NJihovi mali, provincijalni životi menjaju se iz korena dolaskom misteriozne Veronike. Ona ih ubeđuje da u obližnjoj šumi boravi nešto što nije sa ovoga sveta, nešto što može biti odgovor na sve njihove probleme. Nešto čijoj sili ne mogu odoleti, sa čim moraju održavati mir ili u suprotnom zauvek patiti.

Filmski vodič od 24. do 30. novembra 4

Dužina trajanja filma: 100 min
Država/Godina: Meksiko, Danska, Francuska/2016
Žanr: triler, drama, naučna-fantastika
Učestvuju: Kenny Johnston, Simone Bucio
Režija: Amat Escalante

28. novembar- Tihi zaliv

Iščašena satira slavnog francuskog reditelja Bruna Dimona dolazi ove nedelje u bioskope. “Tihi zaliv”, koji je premijerno prikazan u Kanu, govori o misterioznim nestancima u zalivu Slek, gde živi zajednica ribolovaca. Među njima postoji neobična porodica Brufort, na čelu sa ocem, „Večnim”, koji upravlja svojim sinovima, sklonim spletkama, naročito plahoviti Ma Lut. Sa druge strane, visoko iznad uvale nalazi se vila buržoaske porodice Van Petegems, koja privlači pažnju lokalnog stanovništva, ali najviše mladog i nestašnog Ma Luta, koji se zaljubljuje u ćerku porodice Van Pategems. Tako započinje neobična ljubavna priča između Ma Luta i mlade i nestašne Bili Van Petegem.

Filmski vodič od 24. do 30. novembra 5

Dužina trajanja filma: 122 min
Država/Godina: Francuska,Nemačka/2016
Žanr: komedija, drama
Uloge: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi
Režija: Bruno Dumont

29. novembar- Sweet Movie

Na 22. FAF-u publika će imati retku priliku da pogleda remek-delo crnog talasa – film Dušana Makavejeva “Sweet Movie”. Ovo ostvarenje iz 1974. godine imaće specijalnu projekciju u Domu omladine 29. novembra. Hrabriji i autentičniji od mnogih savremenih naslova, “Sweet Movie” nastavlja tragom prethodnog filma Dušana Makavejeva “W. R. Misterija organizma”. Ovo ostvarenje bavi se granicama ljudske i političke slobode, a svojim revolucionarnim odnosom prema formi i temi, postalo je primer pomeranja granica u kinematografiji 1970-ih godina. U pitanju je prvi film koji je slavni reditelj snimio u inostranstvu, nakon što je njegovo poslednje jugoslovensko ostvarenje završilo u “bunkeru”.

Filmski vodič od 24. do 30. novembra 6

Dužina trajanja filma: 98 min
Država/Godina: Francuska/1974
Žanr: komedija, drama
Uloge: Carole Laure, Pierre Clémenti, Anna Prucnal, Sami Frey
Režija: Dušan Makavejev

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari