Filmski vodič od 24. do 31. januara 1

List Danas, za ljubitelje kinematografije, izdvaja projekcije koje se očekuju u narednih sedam dana na filmskim platnima. Svake sedmice donosimo nove preporuke.

24. januar – Povratak Meri Popins

Filmski vodič od 24. do 31. januara 2Premijera filma Povratak Meri Popins biće prikazana u bioskopu Vilin Grad, u Nišu. Početak projekcije je u 20 časova, kazali su organizatori i u vezi radnje filma dodali da „u depresivnoj eri Londona, sada odrasle Džejn i Majkl Benks, zajedno sa troje Majklove dece, posetiće zagonetna Meri Popins koju prati određeni lični gubitak.

Zahvaljujući svojim jedinstvenim, magičnim veštinama i uz pomoć njenog prijatelja Džeka, pomoći će ovoj porodici da ponovo otkriju radost koja se izgubila u njihovim životima“.

24-30. januar – Revija najgledanijih filmova „Best of 2018“

Filmski vodič od 24. do 31. januara 3Najgledaniji prošlogodišnji filmovi „BEST OF 2018“ biće prikazivani u Kombank dvorani 24. do 30. januara. Tim povodom organizatori su u najavi događaja istakli da će „ljubitelji sedme umetnosti imati priliku da nadoknade propušteno i da najgledanija filmska ostvarenja iz prethodne godine pogledaju u bioskopu Kombank Dvorana u okviru ove revije.

Gledaoce od 24. do 30. januara na bioskopskom platnu Kombank Dvorane očekuje „15 veličanstvenih“ filmskih ostvarenja iz 2018. među kojima su „Mama Mia Idemo ponovo“, „Deadpool 2“, „Boemska rapsodija“,“Zvezda je rođena“, „Džoni Ingliš: Ponovo u akciji“, „Opatica iz pakla“, „Venom“, „Osvetnici: Rat beskraja“, „50 nijansi Oslobođeni“, „Crni panter“,“Megalodon – predator iz dalekih dubina“, ali i animirane avanture koje su obeležille 2018. godinu, poput „Zec Petar“, „Grinč“,“Hotel Transilvanija 3 – odmor počinje“.

25. januar – Okupirani bioskop

Filmski vodič od 24. do 31. januara 4Kulturni centar Zrenjanina i Kino klub Zrenjanin organizuju projekciju filma „Okupirani bioskop“ Senke Domanović. Projekcija se održava u maloj sali Kulturnog centra u petak, u 19h, nakon čega sledi razgovor sa autorkom – istaknuto je u najavi događaja.

Povodom radnje istaknuto je da film prati mlade aktiviste i događaje oko okupacije bioskopa Zvezda. Različite društvene grupe ujedinile su se sa istom namerom – da menjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste. Ovaj dugoočekivani dokumentarac premijerno je prikazan na festivalu Beldocs 2018. i jedan je od filmova koji su izazvali najveću pažnju publike tokom prošle godine.

26. januar – Sudbina

Filmski vodič od 24. do 31. januara 5U subotu u 19 časova u Centru za obrazovanje i kulturu Božidarac biće prikazan film „Sudbina“ i organizovan razgovor o Ibn Rušdu u Galeriji Božidarca, istakli su organzatori povodom najave događaja. Oni su dodali da radnja filma prati deo života andaluzijskog filozofa Ibn Rušda (na Zapadu poznatog kao Averoes), koji je za sobom ostavio mnoge radove o medicini, astronomiji, fizici, pravu, filozofiji, teologiji i drugom, a poznat je i po svojim komentarima na Aristotelova dela. Njegovi radovi su bili spaljivani od strane islamskih fundamentalista u Andaluziji, ali to nije uticalo na širenje njegovih ideja i filozofije.

Kroz ovaj istorijski film, Šahin nam predstavlja, na sebi svojstven način, univerzalnu priču o toleranciji i slobodi izražavanja, saopštili su organizatori u najavi događaja i dodali da će nakon filma,biti priređen razgovor sa profesorom dr Dragom Đurićem sa Filozofskog fakulteta, koji će otkriti više o Ibn Rušdu, njegovim delima i njihovom značaju danas.

27. januar – Invasion of The Body Snatchers

Filmski vodič od 24. do 31. januara 6U nedelju u Društvenom centru NNK, u 17 časova, biće prikazan film „Invasion of The Body Snatchers“, istakli su organizatori projekcije i tim povodom najavili da NNK kreće sa nedeljnim prikazivanjima političkih i društveno kritičkih filmova.

Ciklus otpocinje „Invasion of The Body Snatchers“, rezisera Filipa Kaufmana, sa Donaldom Saterlendom i Lenardom Nimojem u glavnim ulogama. Film se smatra najtačnijim prikazom San Franciska ikad napravljenim. Baveci se pejzažima, društvenom infrastrukturom, kao i gradskim likovima, film kritikuje hipi pokret deceniju nakon „leta ljubavi“.

Kroz radnju smeštenu u vreme uspona Apple kompjutera i začetaka silikonske doline, film pokazuje kako liberalni društveni krugovi grada prihvataju konformisticki totalitarizam. Jeziv, strašan i potpuno realistican film, ovo remek delo ima i nezaboravnu završnicu koja gledaoce progoni godinama po gledanju – naglasili su organizatori povodom projekcije filma.

29. januar – Night on Earth

Filmski vodič od 24. do 31. januara 7U Domu omladine Kragujevac, u utorak u 20 časova biće prikazan film Jima Jarmuscha „Night on Earth“ iz 1991. godine. Film je sazdan od pet priča, čije se radnje odvijaju u taksiju, na različitim jezicima, u pet različitih svetskih metropola. Film prati razgovor između taksi vozača i putnika.

31. januar – Zašto smo kreativni?

Dokumentarac Hermana Vaskea koji je na jednom mestu okupio najveće umetnike današnjice, pod nazivom „ZAŠTO SMO KREATIVNI?“, biće prikazan na svečanom otvaranju prvog izdanja dokumentarnog filmskog festivala DOK #1, od 20 časova, na velikom platnu Kombank dvorane – saopštili su organizatori projekcije.

Filmski vodič od 24. do 31. januara 8Venders, Tarantino, Mandela, Dalaj Lama, Bono, Anđelina Žoli i Kitano, samo su neki od umetnika koji su se usudili da reditelju Hermanu Vaskeu odgovore na krucijalno, nimalo naivno i lako pitanje zašto smo kreativni? – istaknuto je u najavi i dodato da je film projekat reditelja Hermana Vaskea, koji je tokom 30 godina svoje karijere snimao najintrigantnije svetske umetnike i velike umove današnjice, među kojima se nalaze dobitnici Nobelove nagrade i Oskara.

Učesnici filma dolaze iz različitih poslovnih sfera, uglavnom iz filmske industrije, ali takođe iz sveta muzike, umetnosti i arhitekture. Ceo projekat započet je intervjuom Dejvida Bovija, koji se dalje provlači kroz ceo film. Takođe, u filmu se pojavljuju intervjui ljudi koji imaju sponu sa rediteljevim prethodnim radom, kao na primer, umetnica Marina Abramović, filozof Slavoj Zizek i reditelj Emira Kusturica koji su 2002. učestvovali u snimanju filma „Balkanski duh“.

31. januar – Idoli Tokija

PFilmski vodič od 24. do 31. januara 9rojekcija filma “Idoli Tokija”, autora Kjoko Mijake, biće prikazan u Biblioteci grada Beograda, u 19 časova, u okviru Beldocs Međunarodnog festivala dokumentarnog filma. Nakon projekcije su organizovani razgovori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari